Heb jij ook wel eens last van een opgeblazen buik of sloom gevoel na het eten (after dinner dip)? Wil je weten wat je hier tegen kunt doen? Lees dan snel verder!
Je kent dat wel, ongeveer een half uur na het eten begin je je loom te voelen of je krijgt trek in iets zoets. Dit wordt ook wel de after dinnerdip genoemd. Maar hoe voorkom je dat en wat gebeurd er nu eigenlijk in je lichaam tijdens zo’n dip. In dit artikel leggen wij dat uit.
Eigenlijk is de uitleg heel simpel. (Geraffineerde) Suikers en koolhydraten zijn de grootste boosdoeners van je after dinner dip. Wanneer je suiker en koolhydraatrijk eet, schiet je bloedsuikerspiegel omhoog. Daar reageert je lichaam vervolgens op door als een speer insuline aan te maken om die grote hoeveelheid suikers te bestrijden. Vervolgens daalt je suikerspiegel weer heel snel en moet je lichaam weer bijkomen van de ‘oorlog’ die het gevoerd heeft tegen de suikers.
Gevolg: Je voelt je moe, slap en futloos en hebt nergens zin in. Behalve in zoet of hartig eten. Dit is namelijk het moment dat je lichaam weer om suikers vraagt. Er zit wel een verschil in de niveau’s van een after dinner dip. Eet je een eiwitrijke maaltijd, dan blijft je bloedsuikerspiegel beter in balans. Ook volkorenproducten zijn beter voor je bloedsuikerspiegel, deze goede koolhydraten worden namelijk langzamer in het bloed afgegeven waarmee je de kans op een after dinner dip sterk verkleint. Helaas zorgen de geraffineerde producten en de fastfoodproducten ervoor dat je after dinnerdip de kop opsteekt. Wanneer je lichaam steeds meer in opstand moet komen om deze suikers de baas te blijven, raakt je bloedsuikerspiegel volledig uit balans en vergroot dit de kans op diabetes.
Stiekeme suikers die de kans op een after dinner dip vergroten
- Brood, crackers en beschuit
- Sausjes en dressings (bevatten gemiddeld zes tot zeven suikerklontjes)
- Bouillonblokjes
- Vleeswaren zoals ham, paté en varkensvlees.
- Vrijwel alles in blikjes en potjes (ja ook groenten!)
- Toastjes, borrelnootjes en chips.
Glycemische Index (GI)
In de voedingskunde bestaat er een maat om te onderzoeken hoe snel een voedingsmiddel opgenomen wordt in het bloed. Hoe sneller de opname, hoe sneller je bloedsuikerspiegel weer omhoog en terug schiet. Alles beneden de 55 op de GI wordt gezien als laag. Dus deze zijn beter voor je bloedsuikerspiegel. Producten met veel en snelle koolhydraten zoals bijvoorbeeld aardappelen of (witte) pasta, worden heel snel afgebroken en geven hun glucose af in onze bloedbaan, waardoor je dus heftig piekt en daalt. Langzame koolhydraten zoals banaan en volkorenproducten, geven dat effect stukken minder.
Een klein voorbeeldje uit de Glycemische Index
- Noten en pinda’s: 15
- Bittere chocola: 22
- Rijststroop: 25
- Volkorenbrood (biologisch): 40
- Ahornsiroop: 45
- Honing: 55
- Bruin brood: 65
- Witte rijst: 70
- Wit brood: 80
- Friet en aardappels: 95
- Geraffineerde suiker: 100
- Bier: 110(!!)
Gebruik dus voortaan een alternatief om yoghurt of pannenkoeken mee te zoeten en eet noten als tussendoortje. Verminder je suikerinname drastisch, daar ga je je veel fitter door voelen. Een bijkomend voordeel is dat je huid ervan opknapt (let op mensen met acné!) en van vieze luchtjes uit je mond heb je ook geen last meer. Het is lastig om geraffineerde suikers uit te bannen en in het begin zal niets zoet genoeg smaken, maar het went en voor je het weet is je after dinnerdip verleden tijd!
Wil je meer lezen over het tegen gaan van een opgeblazen gevoel na het eten? Klik dan hier.
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: tpo.nl/hoevoorkomjedeafterdinnerdip en CIVAS opleidingsinstituut.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 januari 2019
Zo voorkom je ongezond snacken tijdens donkere dagen!
12 november 2018
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
17 juli 2015
Minder suiker: 5 tips!
7 augustus 2019
Ontgiften? Voeg deze voedingsmiddelen toe!
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
18 januari 2018
Viv’s Fusili met kalkoen, spinazie en marjoleinpesto
4 januari 2019
Acai in je smoothie? Een echte antioxidanten boost!
11 december 2018
We like de 100% natuurlijk thee van Tastea
10 september 2016
DE SELFMADE SPORTCOACH: HOE KRIJG IK MEZELF DE GYM IN?
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
13 september 2014
Voeding voor gezond haar!
29 juni 2017
HET DIEETGEHEIM VAN BEYONCÉ
26 maart 2016
6 tips om hardlopen leuk te vinden
13 april 2019
Zondag bakdag: heerlijke suikervrije chocolade taart
15 augustus 2016
HEALTH Q&A: MARION PAUW
22 november 2018
Een nikkelallergie? Wat is dat?
20 april 2016
Hotspot: Lavinia Good Food
26 november 2018
Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je te weinig slaapt
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
30 november 2016
Krystl: “Geef je lichaam een boost met een koude douche!”
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
5 juni 2015
Wie komt onze chocolade proeven?
18 maart 2017
Krijg een beter huwelijk aan de hand van deze tips!
27 februari 2017
Eet jij volgens De Schijf van Vijf?
6 september 2016
Opleiding tot Hormoon expert
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
31 oktober 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –