De glutenvrije challenge leent zich perfect als bewust maker over het bewust met gluten omgaan. En wat werkt dan beter dan iemand met een glutenallergie aan het woord te laten? Barbara (26), weet sinds 5 jaar dat ze coeliakie heeft en eet daarom glutenvrij. Spontane etentjes bij vriendinnen of eten buiten de deur was opeens niet meer zo eenvoudig. Deze blogger woont en werkt in Amsterdam en merkt dagelijks hoe lastig het kan zijn om glutenvrije mogelijkheden te vinden. Gelukkig heeft ze inmiddels een hele hoop leuke plekjes ontdekt waar je heerlijk (en veilig) kunt eten. Door haar achtergrond in de toeristisch sector wilt ze ook de ‘glutenvrije toeristen’ kunnen inspireren, en blogt ze daarom zowel in het Nederlands als in het Engels. Knap! Op haar blog deelt ze alle nieuwe hotspots, recepten en reviewt ze glutenvrije producten. Wij van de redactie vroegen het brein achter GlutenFreeAmsterdam hoe haar eetgewoontes eruit zien:
Redactie: “Hi Barbara, wat super fijn dat we even met je kunnen zitten. Hoe start jij jouw dag?”
Barbara: “Zelf begin ik mijn dag met een bakje yoghurt, een banaan en de glutenvrije ontbijtgranen. Een tip als handig ontbijtje voor buiten de deur is glutenvrije haver pap. Dit maak je eenvoudig en snel klaar met een beetje kokend water!”
“Heb jij nog goede glutenvrije lunch tips voor ons?”
“Je leest veel over de grote hoeveelheid suiker in glutenvrij brood. Helaas heb ik bijna nooit tijd (en zin) om zelf brood te bakken. Daarom ben ik heel blij met het heerlijke Genius brood dat te koop is bij verschillende lokale supermarkten. Dit is perfect om mee te nemen als lunch naar werk. Het brood valt, in tegenstelling tot het meeste glutenvrije brood, niet uit elkaar. Daarnaast zijn er veel bagelshops met glutenvrije bagels; echt een uitkomst! Bij mijn favoriete hagelshop kun je heerlijk lunchen. Fijne bijkomstigheid: als je vertelt dat je coeliakie hebt doen ze extra voorzichtig.”
“Glutenvrij dineren, hoe pak jij dit aan?”
“Ik ben gek op quiches. Het bladerdeeg maak ik zelf of ik koop een glutenvrije variant. Een van mijn all-time-favorites is de glutenvrije caprese quiches. Hier heb ik een recept van op mijn website staan!”
“Wat vind jij ervan dat glutenvrij eten nu meer gehoor krijgt?”
“De glutenvrije trend is aan de ene kant heel fijn. Veel mensen zonder coeliakie eten glutenvrij waardoor er meer aanbod is en producten betaalbaarder worden. Toch zit er ook een groot nadeel aan: voor mensen met coeliakie is één kruimel al te veel. Restaurants bieden soms ‘’glutenvrij’’ eten aan dat eigenlijk glutenarm is. Zo zijn er veel restaurants die gerechten verkopen als glutenvrij terwijl er haver in zit. Helaas is haver niet altijd veilig voor mensen met coeliakie en kan ik bijvoorbeeld alleen glutenvrije haver eten. Dit blijft lastig. Hierdoor nemen niet alle mensen het probleem even serieus. Zo wordt er weleens gedacht dat je probeert af te vallen, of dat je er wel weer overheen groeit. Helaas is dat niet zo.”
“Spontaan uiteten gaan wordt zo wel lastig! Zit coeliakie jouw sociale leven vaak in de weg?”
“Het blijft moeilijk om je telkens bezwaard te voelen omdat mensen rekening met jou moeten houden. Ik ben bang dat dit nooit went. Gelukkig heb enorm lieve vrienden die altijd rekening met mij houden. Ze weten precies wat ik wel en niet mag en halen van alles in huis. Daar ben ik enorm dankbaar voor. In kom eigenlijk nooit in de verleiding om gluten te willen eten. Voor mij geldt het motto: Nothing tastes as good as gluten-free feels.”
Wil jij meer weten over hoe Barbara met coeliakie leeft? Lees meer op GlutenFreeAmsterdam.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
23 oktober 2017
Is af en toe een eitje genoeg voor voldoende eiwitten?
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
6 november 2018
Wat is een bijnieruitputting?
4 januari 2019
Acai in je smoothie? Een echte antioxidanten boost!
18 maart 2017
Krijg een beter huwelijk aan de hand van deze tips!
22 oktober 2018
Tips voor een gezonde broodtrommel
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
16 april 2016
Hoe houd je de koelkast schoon?
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
3 april 2016
Wél eten, toch ontgiften!
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
16 mei 2017
O ja, het is bewezen: sporten maakt blij!
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
9 oktober 2018
Een groene smoothie drink ik echt met plezier!
2 september 2018
Dagelijkse lichaamsbeweging is gezond!
21 juni 2018
Bloemkoolpizza met verse groenten
13 februari 2017
Viv’s health Q & A met Susan Smit
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
14 februari 2018
KAMILLE: super heilzaam en vooral bij rusteloosheid en keelpijn
30 maart 2019
Heerlijke en makkelijke ontbijt tip: overnight oats
18 juli 2022
Gezonde zomerse watermeloen mocktail
22 september 2015
Beste eitjes
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
28 september 2018
Een feestje? Met deze tips hou je het gezond!
9 maart 2020
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –