Tegenwoordig worden we platgegooid met de benamingen als coeliakie, glutenvrij, glutenallergie, enz. Maar wat is dat nou eigenlijk glutenvrij eten? En wat is het verschil tussen een allergie en een intolerantie? Hier volgt een kort stukje uitleg.
Gluten
Gluten is de naam van een groep eiwitten in granen, bestaande uit twee soorten, namelijk: Gliandine en glutenine. Met een glutenallergie wordt overigens de allergie voor het gliandine eiwit bedoeld. Mensen met een allergie en intolerantie kunnen deze eiwitten moeilijk verteren. Dit resulteert in buikpijn, vermoeidheidsklachten, stemmingswisselingen, eczeem en nog meer vage klachten. Vaak duurt het ook even voordat een gluten intolerantie of allergie ontdekt wordt. Gluten zit in heel veel dingen, denk aan: brood, pasta, soepen, sausjes, vermicelli, bladerdeeg, koek, cakejes, ijs, snoep, crackers, salades, rijst en ga zo maar door. Ook rijstwafels zijn niet altijd glutenvrij. Lees dus voor het eten eerst de verpakking om erachter te komen of er geen tarwezetmeel genoemd wordt in de ingrediënten.
Allergie
Een allergie is een reactie van het afweersysteem. Hierbij reageert het afweersysteem later op de stof die het niet kan verdragen. Dit heeft bijvoorbeeld eczeem tot gevolg. Bij een intolerantie reageert het lichaam gelijk op de giftige stof met overgeven, buikpijn en darmklachten tot gevolg. Het woord zegt het dus al; het lichaam ‘tolereert’ de voedingsstof in geen enkele mate. Sommige mensen met een allergie kunnen wel kleine beetjes tarwe eten, maar bij een grotere hoeveelheid kan het lichaam alsnog heftig reageren.
Granen
Er zijn nog andere soorten granen. Dit zijn de zogenoemde ‘oude’ granen. Denk aan: Spelt, gierst, kamut, teff, quinoa, amarant en boekweit. Deze granen bevatten minder tot geen gluten, maar zijn zeker niet allemaal zaligmakend. Toch is het raadzaam om uit te proberen of het lichaam deze beter verdraagt.
Glutenvrij
Kies je er zelf voor om glutenvrij te gaan eten omdat je gezondheidsklachten hebt of omdat je er gewoon baat bij hebt? Dan zul je merken dat je veel ‘schoner’ gaat eten. Vage klachten die je misschien al een poosje had zonder er echt bewust van te zijn, zullen verdwijnen en ook zul je merken dat je makkelijker gewicht verliest. Let op benamingen als tarwezetmeel, tarwekiemolie, gerst, haver, enz. Ook veel restaurants zijn hier tegenwoordig goed in thuis en kunnen je adviseren bij het kiezen van je menu. Geef in een restaurant altijd aan of je bewust glutenvrij eet of een glutenintolerantie/allergie hebt.
Tekst: Renée Beers
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
16 juli 2016
NECTARINE CLAFOUTIS: EASY & HEALTHY
19 juni 2017
Bewegen op je werk!
9 september 2014
Gratis boek ’70 groene smoothies’
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
24 januari 2017
Zoete aardappelkoekjes met limoen en avocado
11 december 2014
Sporttrends 2015
14 december 2018
Cadeautip: Keramische pannenset
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
29 april 2019
Deze voeding is funest voor je hormonen
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
19 maart 2016
Kleurrijk eten met kinderen
18 maart 2017
Krijg een beter huwelijk aan de hand van deze tips!
19 mei 2016
Een kleine stap naar een gezondere hap
26 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Daisy Oppelaar
9 april 2021
PCOS? Dit doe je eraan!
12 september 2019
11 manieren waarop je samen met de kleintjes kan koken
4 juni 2015
Tip: Healthy Pleasures
30 juni 2018
Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?
30 november 2020
Sint is in het land! Tijd voor gezonde en glutenvrije pepernoten
26 april 2016
8 onverwachte voordelen van gelukkig zijn
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
5 mei 2016
Voel jij je vrij?
8 oktober 2022
Hormoonproof recept: heerlijke Shakshuka
3 oktober 2015
Het waarom van glutenvrij
9 september 2018
Allergie of intolerantie: wat is het verschil?
6 maart 2017
VIV’s Q&A: Annic van Wonderen
2 december 2020
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –