Heb jij dat ook? Soms betrappen we er onszelf op dat we nog spreken van Koninginnedag in plaats van Koningsdag. Niks ten nadele van de Koning natuurlijk, want we zijn hartstikke blij met hem en dat de traditie (weliswaar op een andere dag) in stand is gebleven! Bovendien zijn er ook een hoop dingen hetzelfde gebleven; het saamhorigheidsgevoel, heerlijk met je kids spullen verkopen op de vrijmarkt, festivals, en het bezoek van de Koninklijke familie aan een Nederlandse stad. Dit alles heeft één ding gemeen: alles kleurt oranje!
Van oranje versieringen tot aan oranje recepten, deze dag mag er feestelijk worden uitgepakt. Onze favoriet is zonder twijfel de oranje tompouce! Maar wij zouden VivOnline niet zijn, als we al het snoepen tóch graag een beetje in balans willen houden. Genieten zonder schuldgevoel. En met dit recept voor een suikervrije, melkvrije, en tarwevrije tompouce gaat dat zeker lukken. Zo blijft Koningsdag een feest voor iedereen!
Suiker-, melk-, en tarwevrije tompoucen
Ingrediënten
(4 stuks)
Voor de room:
200 ml speltroom (of sojaroom/rijstroom),
1 tl vanillepoeder,
3 eigelen
1 tl honing
snufje zout
* eventueel 1/2 tl agar agar
Voor de oranje laag:
2 el honing,
2 el room (soja, rijst, spelt),
25 gram zachtgekookte wortel,
1 tl bindmiddel (xanthaangom, of een beetje meel of maizena; wat je in huis hebt!)
Voor de koeklagen:
4 bladen speltbladerdeeg (of volkoren tarwe, volkoren spelt of vegan, afhankelijk van je voorkeur) (te koop in biowinkels)
Optioneel: Een spuitzak voor de roomlaag
* Voor een extra stevig resultaat kun je wat agar agar gebruiken. Het mag officieel ook gewoon zonder.
Bereiding
Roomlaag
Begin met de roomlaag. Verwarm de speltroom in een pannetje en breng het aan de kook. Zet het vuur dan zachter. Voeg de overige ingrediënten toe en laat het 2 minuten zachtjes doorkoken onder continu roeren. Laat het dan afkoelen en verder opstijven in de koelkast (ongeveer 2 uur is het beste).
Koeklaag
Verwarm vervolgens de oven voor de bladerdeeg (zie instructies verpakking). Snijd de bladerdeegplakken allemaal door de helft. Bak de bladerdeeg af volgens de instructies.
Oranje laag
Voor de oranje laag pureer je de ingrediënten en laat je het vervolgens even staan.
Het opbouwen van de tompoucen
Breng de oranje laag aan op 4 bladerdeegstukken. Pak de room uit de koelkast en roer het eventjes door. Doe de room in een spuitzak en verdeel de room over de 4 overgebleven bladerdeegstukken. Druk de bladerdeegdelen met glazuur er voorzichtig bovenop. Laat het eventueel (als je nog geduld over hebt) nog afkoelen in de koelkast. Dezelfde dag zijn ze het lekkerst, en zijn ze waarschijnlijk ook meteen op!
Mocht je toch nog wat overhouden dan kun je ze 1 dagje in de koelkast bewaren.
Hoera voor de Koning en hoera voor jou: je recept is klaar! Geniet ervan!
Bron: VoedZo
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
31 maart 2015
Gifvrij eten
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
30 november 2016
Krystl: “Geef je lichaam een boost met een koude douche!”
28 december 2016
Wat zat er in mijn healthbox
20 oktober 2018
Lekker en gezond: wortelsoep
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
15 juli 2014
Boekweitwrap zalm & avocado
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
2 januari 2018
Immuunsysteem booster
18 augustus 2018
Zomers aardbeienijs
9 december 2018
7 Tips om je hersenen gezond, jong en slim te houden
10 januari 2019
Fit en slank zonder te sporten? 5 tips!
21 januari 2016
Get fit with HIIT
20 maart 2014
Een goede houding is het halve werk
25 januari 2018
Viv’s zoete aardappelcurry met quinoa
18 maart 2017
Krijg een beter huwelijk aan de hand van deze tips!
22 juni 2018
Het hele gezin gezonder
17 januari 2018
De griepepidemie te lijf! Welke 5 supplementen werken echt
12 december 2020
Kerstkoekjes: deze gingerbread koekjes zijn lekker én gezond
24 januari 2019
Suiker: hoe blijf ik er van af?
21 juli 2015
Inspiratie gerecht van mama’s!
23 mei 2019
Zwanger worden gaat sneller met deze tips!
29 april 2019
Deze voeding is funest voor je hormonen
28 juli 2016
OP ZOEK NAAR ONTBIJT INSPIRATIE?
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
14 september 2018
Waarom is miso zo gezond?
2 december 2016
Het perfecte recept voor een healthy Chai Latte
30 juni 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –