Quinoa is een bekend superfood vanwege zijn hoge voedingswaarde en vele voordelen voor onze gezondheid. Maar wordt quinoa binnenkort ingehaald door freekeh? Deze graansoort wordt populairder en is in steeds meer winkels en recepten te vinden. En met een reden. Wat is freekeh eigenlijk en wat is het verschil met quinoa?
Freekeh is eigenlijk gewoon tarwe, maar dan onrijp geoogst. Het graan wordt boven een open vuur gehouden om het kaf en stro te verbranden. Omdat de onrijpe korrels veel vocht bevatten, verbranden ze niet. Ze krijgen alleen een rokerige, nootachtige smaak.
Het verschil tussen quinoa en freekeh
Freekeh is in feite tarwe. Wat maakt dit graan nou zo bijzonder? En wat is het verschil met quinoa? Het eerste verschil is dat quinoa een zaad is. Quinoa is daardoor glutenvrij, terwijl freekeh dit niet is. Dat maakt quinoa een betere keus voor mensen met een glutenallergie. Voor diabetici is freekeh echter een betere keus.
Freekeh heeft een lagere glycemische index dan quinoa. Dat betekent dat freekeh minder invloed heeft op je suikerspiegel dan quinoa. Wil je diabetes voorkomen of heb je suikerziekte, dan doe je er goed aan om regelmatig voor freekeh te kiezen. Ook als je wilt afvallen, is het om die reden een goede keuze.
Freekeh bevat ongeveer evenveel koolhydraten en zelfs meer eiwitten en vezels dan quinoa. Het past daarom binnen te principes van een koolhydraatarm dieet. Het graan vult zelf beter en geeft je langer een verzadigd gevoel. Op deze manier eet je minder, wat goed is voor je gewicht. Het hoge gehalte aan vezels zorgt bovendien voor gezonde darmen.
Freekeh bevat echter nog andere belangrijke voedingsstoffen in uitzonderlijk grote hoeveelheden.
Hogere voedingswaarde
In 100 gram freekeh zit maar liefst 31 mg zink, 32 mg ijzer, 3,4 mg koper, 370 mg calcium en 110 mg magnesium. Dezelfde hoeveelheid quinoa bevat slechts 1,09 mg zink, 1,49 mg ijzer, 0,19 mg koper, 17 mg calcium en 64 mg magnesium.
Gaat het je om de voedingswaarde, dan is freekeh een betere keuze. Let er wel op, als je gevoelig bent voor gluten of hier niet zeker van bent, kun je gluten beter helemaal weg laten uit je eetpatroon. Zeker als je ook nog af wilt vallen, kun je in dat geval beter de veilige keuze maken en kiezen voor quinoa.
Wil je nog meer van Jasper lezen? Dan is dit artikel over afvallen misschien iets voor jou.
Tekst: Jasper Alblas voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
5 januari 2015
Healthy home made green smoothie by Viv!
28 augustus 2016
GRIP OP JE AFTER DINNER DIP
2 juni 2021
10x eten tegen zonnebrand
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
2 september 2017
Een verantwoord tussendoortje voor kinderen
5 november 2015
Recept voor Viv’s smakelijke herfst smoothie
8 september 2015
Healthy Kids
1 december 2014
Recept: Herfstige salade!
10 oktober 2022
Zoete-aardappel frittata
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
24 mei 2018
Vegan hotspots in Como (Italië)
4 oktober 2018
Het beste natuurlijke middel tegen constipatie!
6 juli 2016
ZOUTARM KOKEN MET KRUIDEN
2 november 2018
Spirulina voor een betere gezondheid
13 maart 2018
Gezond eten op je werk doe je zo!
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
16 april 2016
Hoe houd je de koelkast schoon?
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
24 augustus 2019
Maak van je huishouden een work-out en skip de sportschool
19 mei 2016
Een kleine stap naar een gezondere hap
18 juni 2015
De zomer voor Food Lovers
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
12 juli 2016
MEEST SIMPELE SPAGHETTI OOIT
16 oktober 2015
Glutenvrije kip sandwich
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
23 mei 2015
Clean Meals: doe jij met ons mee?
23 juli 2019
10 producten die ongezonder zijn dan ze lijken
6 oktober 2014
Eetdagboek review
14 maart 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –