Quinoa is een bekend superfood vanwege zijn hoge voedingswaarde en vele voordelen voor onze gezondheid. Maar wordt quinoa binnenkort ingehaald door freekeh? Deze graansoort wordt populairder en is in steeds meer winkels en recepten te vinden. En met een reden. Wat is freekeh eigenlijk en wat is het verschil met quinoa?
Freekeh is eigenlijk gewoon tarwe, maar dan onrijp geoogst. Het graan wordt boven een open vuur gehouden om het kaf en stro te verbranden. Omdat de onrijpe korrels veel vocht bevatten, verbranden ze niet. Ze krijgen alleen een rokerige, nootachtige smaak.
Het verschil tussen quinoa en freekeh
Freekeh is in feite tarwe. Wat maakt dit graan nou zo bijzonder? En wat is het verschil met quinoa? Het eerste verschil is dat quinoa een zaad is. Quinoa is daardoor glutenvrij, terwijl freekeh dit niet is. Dat maakt quinoa een betere keus voor mensen met een glutenallergie. Voor diabetici is freekeh echter een betere keus.
Freekeh heeft een lagere glycemische index dan quinoa. Dat betekent dat freekeh minder invloed heeft op je suikerspiegel dan quinoa. Wil je diabetes voorkomen of heb je suikerziekte, dan doe je er goed aan om regelmatig voor freekeh te kiezen. Ook als je wilt afvallen, is het om die reden een goede keuze.
Freekeh bevat ongeveer evenveel koolhydraten en zelfs meer eiwitten en vezels dan quinoa. Het past daarom binnen te principes van een koolhydraatarm dieet. Het graan vult zelf beter en geeft je langer een verzadigd gevoel. Op deze manier eet je minder, wat goed is voor je gewicht. Het hoge gehalte aan vezels zorgt bovendien voor gezonde darmen.
Freekeh bevat echter nog andere belangrijke voedingsstoffen in uitzonderlijk grote hoeveelheden.
Hogere voedingswaarde
In 100 gram freekeh zit maar liefst 31 mg zink, 32 mg ijzer, 3,4 mg koper, 370 mg calcium en 110 mg magnesium. Dezelfde hoeveelheid quinoa bevat slechts 1,09 mg zink, 1,49 mg ijzer, 0,19 mg koper, 17 mg calcium en 64 mg magnesium.
Gaat het je om de voedingswaarde, dan is freekeh een betere keuze. Let er wel op, als je gevoelig bent voor gluten of hier niet zeker van bent, kun je gluten beter helemaal weg laten uit je eetpatroon. Zeker als je ook nog af wilt vallen, kun je in dat geval beter de veilige keuze maken en kiezen voor quinoa.
Wil je nog meer van Jasper lezen? Dan is dit artikel over afvallen misschien iets voor jou.
Tekst: Jasper Alblas voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
16 augustus 2015
Hotspot: 5&33
28 februari 2018
Dit moet je (w)eten. 4 x snelle tips voor milieubewuste voeding
14 november 2017
Dit staat er in de koelkast van afslank coach Jasper Alblas
7 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Krystl Pullens
5 juni 2015
Wie komt onze chocolade proeven?
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
6 juni 2022
Vitamine D staat op nummer 1
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
5 december 2015
Overheerlijke glutenvrije appeltaart!
12 september 2017
9 handige tips om te weten als je vegetariër wilt worden!
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
2 oktober 2018
Haal de groenten van het seizoen in huis!
22 maart 2015
De koelkast van: Froukje de Both
11 november 2018
Lekker weekend receptje: bananen milkshake
28 juli 2016
OP ZOEK NAAR ONTBIJT INSPIRATIE?
19 december 2016
Natuurlijke kauwgom bestaat
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
5 november 2018
Drink je afvalstoffen weg!
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
27 mei 2016
Beautiful Breakfast
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
1 januari 2019
Een kater? Wij hebben de oplossing!
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
4 november 2018
Zo hou je de liefde levendig!
16 juni 2016
Pizza voor papa’s
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
11 september 2014
Healthy Talkies Lunch
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
12 november 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –