Quinoa is een bekend superfood vanwege zijn hoge voedingswaarde en vele voordelen voor onze gezondheid. Maar wordt quinoa binnenkort ingehaald door freekeh? Deze graansoort wordt populairder en is in steeds meer winkels en recepten te vinden. En met een reden. Wat is freekeh eigenlijk en wat is het verschil met quinoa?
Freekeh is eigenlijk gewoon tarwe, maar dan onrijp geoogst. Het graan wordt boven een open vuur gehouden om het kaf en stro te verbranden. Omdat de onrijpe korrels veel vocht bevatten, verbranden ze niet. Ze krijgen alleen een rokerige, nootachtige smaak.
Het verschil tussen quinoa en freekeh
Freekeh is in feite tarwe. Wat maakt dit graan nou zo bijzonder? En wat is het verschil met quinoa? Het eerste verschil is dat quinoa een zaad is. Quinoa is daardoor glutenvrij, terwijl freekeh dit niet is. Dat maakt quinoa een betere keus voor mensen met een glutenallergie. Voor diabetici is freekeh echter een betere keus.
Freekeh heeft een lagere glycemische index dan quinoa. Dat betekent dat freekeh minder invloed heeft op je suikerspiegel dan quinoa. Wil je diabetes voorkomen of heb je suikerziekte, dan doe je er goed aan om regelmatig voor freekeh te kiezen. Ook als je wilt afvallen, is het om die reden een goede keuze.
Freekeh bevat ongeveer evenveel koolhydraten en zelfs meer eiwitten en vezels dan quinoa. Het past daarom binnen te principes van een koolhydraatarm dieet. Het graan vult zelf beter en geeft je langer een verzadigd gevoel. Op deze manier eet je minder, wat goed is voor je gewicht. Het hoge gehalte aan vezels zorgt bovendien voor gezonde darmen.
Freekeh bevat echter nog andere belangrijke voedingsstoffen in uitzonderlijk grote hoeveelheden.
Hogere voedingswaarde
In 100 gram freekeh zit maar liefst 31 mg zink, 32 mg ijzer, 3,4 mg koper, 370 mg calcium en 110 mg magnesium. Dezelfde hoeveelheid quinoa bevat slechts 1,09 mg zink, 1,49 mg ijzer, 0,19 mg koper, 17 mg calcium en 64 mg magnesium.
Gaat het je om de voedingswaarde, dan is freekeh een betere keuze. Let er wel op, als je gevoelig bent voor gluten of hier niet zeker van bent, kun je gluten beter helemaal weg laten uit je eetpatroon. Zeker als je ook nog af wilt vallen, kun je in dat geval beter de veilige keuze maken en kiezen voor quinoa.
Wil je nog meer van Jasper lezen? Dan is dit artikel over afvallen misschien iets voor jou.
Tekst: Jasper Alblas voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
19 juni 2017
Bewegen op je werk!
13 mei 2016
Vegan yoghurt van cashewnootjes
25 augustus 2018
Eet jij genoeg gezonde vetten?
5 maart 2016
Ultiem geluk
20 maart 2018
6 eyeopeners over gezondheid
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
9 februari 2016
Wat zegt jouw tong over je gezondheid?
27 mei 2016
Beautiful Breakfast
1 december 2018
Genieten van gezonde zalmburgers!
22 november 2018
Een nikkelallergie? Wat is dat?
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
20 oktober 2017
Is een vegetarisch dieet gezond, of niet?
26 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Daisy Oppelaar
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
8 december 2016
Wil jij ook meer gaan sporten? Ga voor een gezond 2017!
8 juli 2020
Kan oestrogeen je immuunsysteem beschermen?
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
25 augustus 2017
Gezonde darmen zijn de basis voor een goede gezondheid
27 januari 2020
Geef je gezondheid een boost met Floradix Magnesium
3 februari 2021
Een frisse, luchtige en kruidige carrot cake
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
1 april 2015
Saoto soep
29 november 2015
Video: Winterse Vitaminebom
22 maart 2019
Meer groenten eten is gezond, en zo doe je het!
24 mei 2018
Vegan hotspots in Como (Italië)
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
26 maart 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –