Quinoa is een bekend superfood vanwege zijn hoge voedingswaarde en vele voordelen voor onze gezondheid. Maar wordt quinoa binnenkort ingehaald door freekeh? Deze graansoort wordt populairder en is in steeds meer winkels en recepten te vinden. En met een reden. Wat is freekeh eigenlijk en wat is het verschil met quinoa?
Freekeh is eigenlijk gewoon tarwe, maar dan onrijp geoogst. Het graan wordt boven een open vuur gehouden om het kaf en stro te verbranden. Omdat de onrijpe korrels veel vocht bevatten, verbranden ze niet. Ze krijgen alleen een rokerige, nootachtige smaak.
Het verschil tussen quinoa en freekeh
Freekeh is in feite tarwe. Wat maakt dit graan nou zo bijzonder? En wat is het verschil met quinoa? Het eerste verschil is dat quinoa een zaad is. Quinoa is daardoor glutenvrij, terwijl freekeh dit niet is. Dat maakt quinoa een betere keus voor mensen met een glutenallergie. Voor diabetici is freekeh echter een betere keus.
Freekeh heeft een lagere glycemische index dan quinoa. Dat betekent dat freekeh minder invloed heeft op je suikerspiegel dan quinoa. Wil je diabetes voorkomen of heb je suikerziekte, dan doe je er goed aan om regelmatig voor freekeh te kiezen. Ook als je wilt afvallen, is het om die reden een goede keuze.
Freekeh bevat ongeveer evenveel koolhydraten en zelfs meer eiwitten en vezels dan quinoa. Het past daarom binnen te principes van een koolhydraatarm dieet. Het graan vult zelf beter en geeft je langer een verzadigd gevoel. Op deze manier eet je minder, wat goed is voor je gewicht. Het hoge gehalte aan vezels zorgt bovendien voor gezonde darmen.
Freekeh bevat echter nog andere belangrijke voedingsstoffen in uitzonderlijk grote hoeveelheden.
Hogere voedingswaarde
In 100 gram freekeh zit maar liefst 31 mg zink, 32 mg ijzer, 3,4 mg koper, 370 mg calcium en 110 mg magnesium. Dezelfde hoeveelheid quinoa bevat slechts 1,09 mg zink, 1,49 mg ijzer, 0,19 mg koper, 17 mg calcium en 64 mg magnesium.
Gaat het je om de voedingswaarde, dan is freekeh een betere keuze. Let er wel op, als je gevoelig bent voor gluten of hier niet zeker van bent, kun je gluten beter helemaal weg laten uit je eetpatroon. Zeker als je ook nog af wilt vallen, kun je in dat geval beter de veilige keuze maken en kiezen voor quinoa.
Wil je nog meer van Jasper lezen? Dan is dit artikel over afvallen misschien iets voor jou.
Tekst: Jasper Alblas voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
8 juli 2016
Gezond eten zonder grenzen
14 februari 2017
Mijn reis SOS tasje
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
13 augustus 2019
Dit gebeurt er met je lichaam als je cola drinkt
8 september 2018
Kruiden geven je gezondheid een boost!
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
5 maart 2015
Ben jij al happy in shape?
30 december 2014
Chocolade notenpasta taartjes
27 oktober 2018
Gluten, wat zijn dat nou eigenlijk?
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
15 februari 2018
6 x tips tegen menstruatie klachten
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
16 januari 2016
Pita’s voor het hele gezin uit ‘Easy Peasy Family’!
11 september 2014
Eetdagboek review
4 januari 2018
Dit zijn de foodtrends voor 2018
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
18 november 2015
Bewust en vruchtbaar smullen met deze smoothie!
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
27 november 2018
Wil je jouw metabolisme een boost geven? Ga langzamer leven!
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
2 december 2016
Het perfecte recept voor een healthy Chai Latte
8 juli 2016
Carobe bonbonnetjes
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
2 december 2020
Recept: De lekkerste en gezondste vegan chocoladereep
12 maart 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –