Quinoa is een bekend superfood vanwege zijn hoge voedingswaarde en vele voordelen voor onze gezondheid. Maar wordt quinoa binnenkort ingehaald door freekeh? Deze graansoort wordt populairder en is in steeds meer winkels en recepten te vinden. En met een reden. Wat is freekeh eigenlijk en wat is het verschil met quinoa?
Freekeh is eigenlijk gewoon tarwe, maar dan onrijp geoogst. Het graan wordt boven een open vuur gehouden om het kaf en stro te verbranden. Omdat de onrijpe korrels veel vocht bevatten, verbranden ze niet. Ze krijgen alleen een rokerige, nootachtige smaak.
Het verschil tussen quinoa en freekeh
Freekeh is in feite tarwe. Wat maakt dit graan nou zo bijzonder? En wat is het verschil met quinoa? Het eerste verschil is dat quinoa een zaad is. Quinoa is daardoor glutenvrij, terwijl freekeh dit niet is. Dat maakt quinoa een betere keus voor mensen met een glutenallergie. Voor diabetici is freekeh echter een betere keus.
Freekeh heeft een lagere glycemische index dan quinoa. Dat betekent dat freekeh minder invloed heeft op je suikerspiegel dan quinoa. Wil je diabetes voorkomen of heb je suikerziekte, dan doe je er goed aan om regelmatig voor freekeh te kiezen. Ook als je wilt afvallen, is het om die reden een goede keuze.
Freekeh bevat ongeveer evenveel koolhydraten en zelfs meer eiwitten en vezels dan quinoa. Het past daarom binnen te principes van een koolhydraatarm dieet. Het graan vult zelf beter en geeft je langer een verzadigd gevoel. Op deze manier eet je minder, wat goed is voor je gewicht. Het hoge gehalte aan vezels zorgt bovendien voor gezonde darmen.
Freekeh bevat echter nog andere belangrijke voedingsstoffen in uitzonderlijk grote hoeveelheden.
Hogere voedingswaarde
In 100 gram freekeh zit maar liefst 31 mg zink, 32 mg ijzer, 3,4 mg koper, 370 mg calcium en 110 mg magnesium. Dezelfde hoeveelheid quinoa bevat slechts 1,09 mg zink, 1,49 mg ijzer, 0,19 mg koper, 17 mg calcium en 64 mg magnesium.
Gaat het je om de voedingswaarde, dan is freekeh een betere keuze. Let er wel op, als je gevoelig bent voor gluten of hier niet zeker van bent, kun je gluten beter helemaal weg laten uit je eetpatroon. Zeker als je ook nog af wilt vallen, kun je in dat geval beter de veilige keuze maken en kiezen voor quinoa.
Wil je nog meer van Jasper lezen? Dan is dit artikel over afvallen misschien iets voor jou.
Tekst: Jasper Alblas voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
12 december 2021
De leukste cadeaus voor kerst om te geven en om te krijgen
3 april 2016
Wél eten, toch ontgiften!
11 september 2014
Healthy Talkies Lunch
20 juli 2015
Easy to go Rice Wraps
1 september 2017
Een stralingsarme kinderkamer? 5 tips!
1 oktober 2018
Stop vandaag nog met roken!
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
8 juli 2017
Dit maakt chocola dus zo verslavend
29 september 2022
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
1 juli 2016
JUMP, de geheimen van trampoline springen!
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
30 december 2014
Chocolade notenpasta taartjes
20 maart 2014
Een goede houding is het halve werk
27 augustus 2018
Kinderen gezonder laten eten
26 maart 2016
6 tips om hardlopen leuk te vinden
6 april 2015
Wil jij een persoonlijk voedingsadvies van Viv?
8 november 2018
Wat doet slaap precies voor je kind?
28 augustus 2017
Rode linzensoep met spinazie en tomaten
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
1 november 2018
Wat doet massage met je lichaam?
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
26 november 2015
Zuivelvrije Noten-kokos yoghurt
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
13 mei 2014
Healthy mom Nicolette van Dam
1 december 2014
Recept: Herfstige salade!
21 augustus 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –