Het voorjaar is al lang en breed begonnen en dat betekent: rabarber! Rabarber wordt in Nederland niet meer zo veel gegeten als vroeger. Waarom, vragen wij ons af? Deze vergeten groenten is namelijk erg veelzijdig, gezond en ook nog eens ontzettend lekker. Tijd om de voordelen en ideeën voor gerechten op een rijtje te zetten!
De voordelen van Rabarber
Deze mooie rode stengels zitten vol vitaminen en mineralen. Denk aan calcium, kalium, natrium, magnesium en vitamine A, B1, B2, B6 en B11. Daarnaast bevat het ook veel vezels en heeft het een positieve invloed op de spijsvertering en de darmwerking. Bij een kleine hoeveelheid, werkt de groente ook eetlustopwekkend en maagversterkend. Zijn jullie al overtuigd? Wij wel!
Wel even opletten: net als bietjes en spinazie bevat rabarber oxaalzuur. In hoge dosis is dit niet goed voor je en je zou er vergiftigingsverschijnselen van kunnen krijgen. Zolang je het met mate eet in een gevarieerd en gezond eetpatroon is er niks aan de hand!
Recepten
Rabarber is ontzettend veelzijdig en kan je gebruiken in verschillende gerechten. Denk aan smoothies en taarten. Een aantal tips op een rijtje:
1. Smoothies
Wij zijn er dol op! Maak een vullende ontbijtsmoothie met bijvoorbeeld rabarber, framboos en havermout of kies voor rabarber, aardbeien, amandelmelk en wat honing. Dat je deze groente zonder probleem bij je ontbijt kunt eten staat in elk geval vast. Tip: vervang de appel in dit heerlijke ontbijt receptje eens door rabarberrrr.. Gegarandeerd smullen!
2. Taarten
De groente is ook perfect geschikt als ingrediënt in een heerlijke zomerse taart of verwerkt in cakjes. Wat dacht je van een lekkere crumble? Of denk aan cupcakes met rabarber, mascarpone en een snufje vanille. Ook kun je er super lekkere compote van maken. Binnenkort zullen we wat heerlijke recepten met jullie delen: dus stay tuned!
Was jij al bekend met rabarber? Wat zijn jouw favoriete recepten?
Tekst: Eva van Buiten voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
17 april 2015
Ontgiften en vet verbranden!
2 september 2018
Dagelijkse lichaamsbeweging is gezond!
14 maart 2016
8 tips om je warme bed uit te komen
6 november 2014
Tijd besparen in de keuken
12 juni 2014
Leuke Viv tips in de JAN
16 november 2018
Ook zo’n last van zoete trek?
9 maart 2020
Wortelgroenten als bron van gezonde koolhydraten
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
20 januari 2016
Geslaagd! Vivian Reijs volgde de opleiding Kind & voeding!
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
22 april 2016
Gezonde goudgele Kurkuma Latte
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
7 oktober 2018
Blijf lekker bewegen in de herfst!
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
15 juni 2016
Je spijsvertering bevorderen?
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
20 juli 2019
16 voedingstips voor een gezonde ontlasting
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
26 november 2015
Zuivelvrije Noten-kokos yoghurt
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
5 maart 2016
Ultiem geluk
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
2 december 2020
Recept: De lekkerste en gezondste vegan chocoladereep
6 september 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –