Om de week praat presentatrice en schrijfster Vivian Reijs met een bekende Nederlandse vrouw over haar voedingsstijl. Deze week is dat Jet van Nieuwkerk. Jet heeft een culinaire rubriek in het Parool en schreef twee boeken (aanrader!!) over -haar liefde voor- een gezonde leefstijl, dat volgens haar niet te streng en al helemaal niet saai hoeft te zijn!
Altijd in de koelkast
‘Een fles champagne. Altijd. Stél, er is wat te vieren. Of je hebt juist een ongelofelijke shitdag, dan komt ’ie ook goed van pas.’
Van huis uit
‘Mijn moeder kookte altijd thuis. Van haar heb ik het ook geleerd. We aten altijd heel gezond. Nooit uit pakjes, maar dan ook echt nooit. Vroeger werd ik soms nog wel eens gek van die volkorenpasta en wilde ik ook gewoon de witte versie zoals de meesten aten. Nu weet ik niet beter en wil ik niet anders. Ik heb wel eens spijt dat ik niet op nog jongere leeftijd naast haar heb gestaan in de keuken, dan zou ik misschien nog beter kunnen koken dan nu. Het meeste heb ik de afgelopen jaren pas geleerd.’
Koken
‘Ik kook heel graag, maar please, mag ik wat meer tijd in mijn dag hebben om iedere avond een uitgebreid maal op tafel te zetten? Meestal sloof ik me pas uit als ik eters krijg. Doordeweeks houd ik het simpel en wil ik niet te lang in de keuken staan. Wel altijd gezond, voedzaam en niet uit pakjes dus.”
Eetpatroon
‘In balans. Het heeft even geduurd om die te vinden, maar ik heb ‘m te pakken. En dan niet per se de 80/20-regel, dat ik dan in het weekend los zou gaan. Nee, gewoon over de hele week verspreid. Zak ik een nachtje door, dan begin ik de volgende dag met een groene smoothie. Heb ik een driegangendiner achter mijn kiezen, dan ren ik die week een extra rondje. Ik ontzeg mezelf niks, dan heb je ook nooit cravings. Ik eet alles, maar met mate. En ik heb ook het geluk gehad dat alles waarvan ik hou goed voor je is. Ik word niet zo wild van een slagroomtaart.
Ook heb ik mijn eerste boek geschreven waarin ik mijn eigen verhaal vertel en tips geef over hoe gezond te leven zonder er al te krampachtig over te doen. Én met een boel lekkere recepten. De ondertitel is: ‘Een happy en healthy leven, niet te streng en al helemaal niet saai.’ Voor meisjes die zin hebben in een fit leven zonder dat het topsport wordt. Ik geloof heel erg dat we de lat best iets lager mogen leggen en dan nog steeds slank, maar zeker een stuk gelukkiger zijn. Ik schrijf het ook voor wie eten nét iets te veel een ding in hun leven is dan nodig. In de hoop dat ik daar een beetje bij kan helpen om er relaxter mee om te gaan.’ Benieuwd naar Het boek van Jet? Klik hier om ‘m te bestellen!
Diëten
‘Ik adviseer altijd: eet alles, maar met mate. Ik geloof niet in diëten, die houd je nooit vol joh. Gezond leven is een leefstijl. En daar hoort een glas wijn ook bij. Sterker nog: dat heb je nodig!’
Koolhydraten
‘Tja, kwestie van de goede keuzes maken. Een speltboterham is duizend maal lekkerder dan een wit bammetje. Alhoewel, met roomboter en pindakaas of een likje honing… Brrr, lekker. Ook hier geldt voor mij: in balans en met mate.’
Ontbijt
‘Dat moet, anders ben ik niet vooruit te branden. Ik probeer een beetje te variëren elke ochtend. Bananenpannenkoeken, kwark met eigengemaakte granola, een eitje, maar ik fiets ook net zo lief even langs de juice bar voor een smoothie (dat laatste gebeurt nogal vaak, ahum).’
Gewicht
‘Ik vind het beeld wat ik in de spiegel zie belangrijker.’
Sporten
‘Graag zelfs. Minstens twee keer in de week. Ik doe het om slank te blijven, zo simpel is dat. Daarnaast voel ik me ook on top of the world na een potje boksen. Hoofd leegmaken. Dat is ook belangrijk.’
Million dollar tip
‘Ik heb er twee: Home made. En. Wees. Niet. Te. Streng.’
Niet lekker
‘Ik ben niet zo gek op After Eight. Je weet wel, van die chocolade met mint. En van champignonsoep gaan mijn haren overeind staan. Voor de rest kun je me alles voorschotelen.’
Gezonde snack
‘Taartjes bouwen van rijstwafels. Bijvoorbeeld met zalm, avocado, kiemen en komkommer. Hoe hoger het taartje, hoe lekkerder. Of notenpasta en banaan. Héél lekker.’
Guilty pleasure
‘Sambuca. Drie koffieboontjes erbij en geserveerd in een whiskyglas.’
Wil je meer eetdagboekjes lezen? Klik dan hier voor het eetdagboek van Fajah Laurens!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
19 juni 2017
Bewegen op je werk!
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
21 juni 2015
Viv’s Raw Choco
30 december 2019
Verrukkelijk: dit healthy Nutella recept wil je!
8 juli 2020
Kan oestrogeen je immuunsysteem beschermen?
23 oktober 2015
Doe mee met de recordpoging Fairtrade fruithappen!
23 maart 2020
Delicious: Amandel Bakewell Panna Cotta
29 januari 2019
Begin het jaar gezond met de heerlijke shakes van Jimmy Joy!
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
12 maart 2015
Insecten als snack
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
10 augustus 2016
INTERVIEW MET VIV VOOR MAMA & FAMILY OVER GEZOND ETEN
20 juni 2016
3 x koffievervangers
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
8 december 2016
Wil jij ook meer gaan sporten? Ga voor een gezond 2017!
16 november 2016
Interview Vriendin
16 november 2018
Ook zo’n last van zoete trek?
1 januari 2019
Een kater? Wij hebben de oplossing!
19 september 2014
Nagerecht: Noten chocoladetaart
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
5 oktober 2018
10 tips om gezond uit eten te gaan
1 november 2018
Wat doet massage met je lichaam?
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
7 oktober 2015
Health Event in duurzaam Amsterdams hotel
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
25 juli 2015
Voeding met Viv
15 februari 2017
FRIET
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
16 januari 2016
Pita’s voor het hele gezin uit ‘Easy Peasy Family’!
1 juli 2018
Is jouw lijf te zuur?
9 april 2021
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –