Hoe eet je als je afslank coach bent en dagelijks bezig bent met het helpen van mensen om bewuster en gezonder te eten? Jasper Alblas schreef het voor jullie op! Lees je mee?
Wat eet Jasper Alblas?
Toen Vivonline me vroeg om een artikel te schrijven over mijn eigen voeding, besefte ik me dat er veel verandert is binnen mijn eetpatroon de afgelopen jaren en dat het constant blijft veranderen.
Jasper als student vs Jasper nu
Een jaar of tien geleden toen ik studeerde bestond mijn koelkast vooral uit brood, pasta, bier en hamburgers. Tegenwoordig staat deze er heel anders bij.
Als student leefde ik onbewust en koos ik vaak voor goedkoop en gemakkelijk voedsel. Ik kwam er snel achter dat dat voor mij niet goed voelde ook al was ik nooit te zwaar. Ik voelde me er simpelweg niet goed bij. Toch gooide ik niet radicaal het roer om, maar ben in kleine stapjes verandert door steeds meer kennis te vergaren over voeding, ons voedselsysteem en gezondheid.
Waar frisdrank plaats maakte voor water, werd brood langzaam ingewisseld voor salades en groene smoothies en zo werd mijn eetpatroon steeds gezonder.
Omgeving
“Ik weet nog dat ik me een aantal jaren geleden wel eens een beetje ongemakkelijk voelde als ik aan mijn vrienden vertelde dat ik ’s ochtends de dag meestal begon met een groot glas water, een gember shotje en een groene smoothie met plantaardige eiwitpoeder.
Tegenwoordig is iedereen er aan gewend en doen een groot aantal van mijn vrienden het zelf ook. Al nemen de meesten toch liever een kop koffie dan een gember shot.”
Onbewerkt eten
Inmiddels heb ik een methode ontwikkeld waarmee ik mensen leer hoe je gemakkelijk gezond kunt eten. Bewerkte voeding laten we daarin zoveel mogelijk achterwege. De recepten die in mijn eerste boek (Het 7×7 receptenboek origineel) staan, zijn simpele gezonde maaltijden die ik een aantal jaren geleden vaak voor mezelf klaar maakte toen ik begon met gezonder eten.
Eenvoudig gezegd bestaat mijn voedingspatroon voor het grootste gedeelte uit vlees, vis, eieren, noten, zaden, pitten, oliën, groenten, fruit, havermout, quinoa en zoete aardappelen aangevuld met verse kruiden.
De meeste mensen die ik help, hebben overgewicht of andere gezondheidsproblemen waardoor het erg belangrijk is dat zij naast onbewerkt, ook koolhydraatarm eten. Persoonlijk heb ik een slanke bouw en sport ik veel, waardoor ik wat meer koolhydraten eet dan in mijn boeken staat. Ik kies wel altijd voor de juiste gezonde langzame koolhydraten uit bijvoorbeeld quinoa, havermout, zoete aardappelen en peulvruchten.
Veganistisch
Ik hou erg van experimenteren en onderzoeken. Niet alleen met voeding maar met alles. Zo heb ik wel eens een week op de grond geslapen om te onderzoeken hoe mijn lichaam daar op reageerde en douche ik elke dag koud.
Op dit moment experimenteer ik met veganistisch eten. Mijn koelkast bestaat daarom voornamelijk uit groenten en fruit zoals je ziet. Dat vul ik vooral aan met zoete aardappelen, boekweit, havermout en quinoa. Ook kokosmelk, havermelk, kokosolie, notenpasta, pindakaas, kokosrasp, macapoeder, rauwe cacao en allerlei noten, zaden en pitten heb ik altijd in huis.
Dagmenu
Momenteel staat er in de ochtend havermout, boekweit, een groene smoothie of een smoothie bowl met noten, zaden en pitten op het menu. In de middag een salade met peulvruchten of quinoa en in de avond vaak een veganistische stamppot met bijvoorbeeld tempeh of falafel of een soep. Tussendoor eet ik vooral noten, zaden, pitten, groentesappen, groene smoothies en groenten met een humusdip.
Op dit moment voel ik me er erg goed bij. Maar een goed stuk grasgevoerd vlees, zal ik op den duur best wel weer eens gaan eten.
Kantoor
Naast dat ik thuis een koelkast heb, eet ik ook vaak op kantoor en daar maken we bijna elke dag smoothies. Hier zie je dat de koelkast er daar ongeveer hetzelfde uit ziet:
Tekst: Jasper Alblas voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
31 oktober 2015
Mmm! Lekker en gezond griezelen!
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
6 september 2016
Opleiding tot Hormoontherapeut
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
10 juni 2015
Raw kokos snack
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
31 oktober 2017
Liefde, Passie en Health op Bali met Britt van der Meijden
9 september 2019
Speltwentelteefjes met kaneel en vanille, uit ‘Gezonder met Viv’
8 september 2017
Gezonde leestip; The Blue Zones
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
30 november 2020
Sint is in het land! Tijd voor gezonde en glutenvrije pepernoten
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
22 juni 2018
Het hele gezin gezonder
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
13 november 2017
Roomboter en zijn geneeskracht, dit wil je weten.
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
6 oktober 2014
Eetdagboek review
8 juli 2016
Carobe bonbonnetjes
7 mei 2014
‘Jammie’ recept
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
13 maart 2018
Gezond eten op je werk doe je zo!
25 november 2018
Lekkere herfstige pompoen pannenkoekjes
19 juni 2014
Chocolade-kokostaart
25 januari 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Hidde de Vries
1 september 2014
Quinoa; een true superfood!
10 februari 2016
Kom jij ons team versterken? Vrijwillige schrijfsters gezocht.
14 februari 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –