Kruidig door de speculaas- en koekkruiden. Fris door de sinaasappel en citroen. Luchtig door het gebruik van olie en ook nog eens niet héél ongezond: carrot cake!
Dit kán haast niet anders dan een hoop vrolijke gezichten opleveren. Zeker als je de frosting erbij maakt. Het kost even wat tijd om te maken, maar het resultaat is er ook echt naar. In Amerika is het een standaard gerecht op de dessertkaart. Hier een cake met steeds groter wordende aanhang. En terecht. Bakken maar!
Ingrediënten:
Hoeveelheid beslag voor taartvorm van 23cm.
- 6 eieren
- 300 milliliter olie naar keus, bijv. zonnebloemolie of kokosolie
- 400 gram geraspte wortel
- 300 gram lichtbruine basterdsuiker
Bakken zonder geraffineerde suikers? Alternatief is bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker, maar je kunt ook sukrin gebruiken. Voeg dan íets meer toe. Dit is namelijk wat minder zoet. - 350 gram zelfrijzend bakmeel (of bloem naar keuze met bijv. wijnsteenbakpoeder)
- 3 theelepels bakpoeder (of extra wijnsteenbakpoeder)
- 1 sinaasappel (voor de schil)
- 25 milliliter citroensap
- 1.5 eetlepel speculaas/koekkruiden
- 100 gram walnoten + extra voor garnering
- 75 gram rozijnen
Voor een ultragezonde frosting
- Light cream cheese met 10 gram whey
Voor een minder verantwoorde frosting
- 200 gram cream cheese
- 50 gram roomboter
- Sap van een halve citroen
- 60 gram poedersuiker (sukrin is een goed alternatief)
Bereidingswijze:
Carrot Cake
Pak een grote beslagkom en mix de suiker, eieren en olie. Voeg daarna het meel en de bakpoeder toe. Mixen maar weer! Voeg nu de geraspte sinaasappelschil, citroensap en de speculaaskruiden toe.Je kunt ook wat sap van de sinaasappel toevoegen natuurlijk. Doe dit dan een beetje op gevoel.
Voeg de walnoten, rozijnen en wortelrasp toe. Het scheelt trouwens veel tijd (en lamme armen) kant-en-klare geraspte wortel te kopen. Of doe wortels in je keukenmachine. Dit kun je ook doen met de walnoten. Omscheppen met een spatel. Je beslag is klaar! Giet deze in een ingevette bakvorm van 23 cm.
Bak de carrot cake pie in 60 minuten af op 175 graden.
Je kunt het beslag bijv. ook over 2 cakevormen verdelen.
Dan wordt de baktijd verkort met minstens 15 minuten.
Check tegen het einde van de baktijd of de taart klaar. Dat is het geval als een satéprikker er schoon uitkomt. Daarna nog even geduld: de taart moet nog even afkoelen!
Frosting (de minder verantwoorde versie)
Klopt de boter. Meng de creamcheese met het sap van een halve citroen en de poedersuiker/sukrin door de boter. Pas met het mengsel bestrijken als de taart is afgekoeld, anders smelt deze direct weg.
Wil je bijvoorbeeld ook eens een gezonde brownie proberen? Lees dan snel dit recept.
Tekst: Milan Pit voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
28 januari 2017
Gratis kaarten voor De Gezondheidsbeurs
26 februari 2014
Easy tomaten paprika soep
27 juni 2018
Frozen Summer Snack
10 juli 2017
Koude(therapie) voor een gezond & fit lijf
8 augustus 2015
Bloemkoolsoep met gerookte zalm
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
26 januari 2016
Flair interview met healthfreaks Fajah, Miljuscka en Viv
13 november 2017
Roomboter en zijn geneeskracht, dit wil je weten.
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
12 januari 2020
Wat de kleur van je ontlasting vertelt over je gezondheid
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
19 december 2016
Inspiratie voor een kerstdiner
16 mei 2017
Freekeh vs quinoa: wat is gezonder?
25 oktober 2016
HELLOFRESH BLOG BATTLE: DE UITSLAG
24 juni 2019
Dit levert een uurtje eerder naar bed gaan je op
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
27 oktober 2018
Gluten, wat zijn dat nou eigenlijk?
12 december 2017
Ik word zo depri van die dips…
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
15 juni 2016
Je spijsvertering bevorderen?
27 oktober 2018
Recept voor gezonde chocoladebrownie
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
20 augustus 2015
Geluk ervaren? Hack your brain
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
13 mei 2016
Guacamole Nori Roll
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
13 mei 2016
Vegan yoghurt van cashewnootjes
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
14 juli 2016
DRINK JIJ AL MATCHA THEE?
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
13 augustus 2022
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –