Misschien ken je het al: kombucha. Een gefermenteerd drankje gemaakt van o.a. thee en suiker. Dit drankje heeft veel gezondheidsvoordelen, omdat de gezonde stoffen op een bijzondere manier worden geproduceerd. Maar hoe kan een drankje met suiker gezond zijn? Wij leggen je hieronder uit wat kombucha is, hoe het proces in zijn werk gaat en hoe je het eventueel zelf zou kunnen maken.
Wat is kombucha?
Kombucha is een drankje wat afkomstig is uit het verre Oosten. Het werd destijds gebruikt vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Kombucha is een gefermenteerd drankje. Het wordt gemaakt van zwarte of groene thee, water, appelazijn, een kombucha-zwam en suiker. Tijdens het fermentatieproces wordt de gezoete thee omgezet tot een complex van vitaminen, mineralen, enzymen, zuren en gisten. En daar wordt ons lichaam een stukje gezonder van.
Suiker
De kombucha-zwam produceert verschillende stoffen en heeft ook voeding nodig: suiker. Dit suiker verteert de zwam als voeding en zet dit vervolgens om in enzymen, zuren, gisten, vitamine B en vitamine C. Uiteindelijk blijft er maar een kleine hoeveelheid suiker over in de kombucha. Daarnaast wordt er ook 1% alcohol tijdens het proces geproduceerd. De belangrijkste stoffen die hij produceert zijn: probiotica, enzymen, gluceronzuur, vitamine B en vitamine C.
Gezondheidsvoordelen
Kombucha bevat dus allerlei gezonde stoffen. Deze stoffen hebben weer verschillende gezondheidsvoordelen voor ons lichaam.
- Het bevordert je spijsvertering door de enzymen en bacteriën. De bacteriën brengen je darmflora weer is balans.
- Ontgifting van je lichaam door gluceronzuur.
- De antioxidanten verbeteren je immuunsysteem. Zo krijg je een betere afweer tegen ziektemakers.
- Het is goed tegen stress door de enzymen en vitaminen.
- Het bevordert je algehele gezondheid door de gezonde stoffen die het bevat.
Hoe maak je het?
Je kunt kombucha kopen of zelf maken. Zo maak je het zelf:
Wat heb je nodig?
- 1,5 liter water
- 2 zakjes groene of zwarte thee
- 200 gram suiker
- 50 ml appelazijn
- 1 kombucha-zwam
- 1 grote, glazen pot
- Een theedoek
- Een elastiek
- Een trechter met zeef
- Lege glazen flessen met dop
Bereiding
- Breng 1,5 liter water aan de kook
- Voeg daar de suiker en zakjes thee aan toe en laat het 15 minuten trekken
- Verwijder de theezakjes en wacht tot het suiker is opgelost
- Als het water niet warm aanvoelt, schenk je het in de glazen pot
- Doe het appelazijn en de kombucha-zwam erbij
- Maak de theedoek vast met een elastiek op de pot en zet deze neer op een donkere plaats
- Laat de kombucha tussen de 7 en 14 dagen fermenteren
- Na 7 dagen heeft zich een nieuwe zwam gevormd. Proef een beetje en laat het nog even fermenteren als het zoet smaakt
- Leg de nieuwe en oude zwam in een diep bord met een beetje van het drankje
- Zet de trechter met zeef in de glazen flessen, schenk hier de drank doorheen en bewaar ze in de koelkast tot je ze gebruikt
- De extra zwam kun je bewaren in een andere pot met een laagje kombucha om weer nieuwe te maken
- Je kunt hem naar je eigen smaak maken en er smaak aan toevoegen.
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
9 november 2021
Buikpijn na het eten? Deze tips kunnen helpen!
12 september 2017
9 handige tips om te weten als je vegetariër wilt worden!
12 november 2018
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
23 november 2015
6 tips tegen jouw ‘Blue Monday’
28 mei 2014
Bloemkool pizza
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
26 april 2016
8 onverwachte voordelen van gelukkig zijn
27 juli 2018
9 x natuurlijke verkoeling bij zomerse hitte
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
13 augustus 2022
Heb je vaak last van gevoelige of pijnlijke borsten?
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
14 februari 2017
Op deze manier krijg je schoon én gezond water uit de kraan!
16 november 2018
Ook zo’n last van zoete trek?
10 september 2018
Dit is waarom CBD olie zo goed voor je is!
19 maart 2016
Kleurrijk eten met kinderen
23 mei 2015
Clean Meals: doe jij met ons mee?
10 juli 2016
Zomer: het beste moment voor groene smoothies!
26 juli 2019
Meal preppen: wat is het en hoe doe je dat?
2 februari 2018
Schone oren en een beter gehoor, dit is het geheim!
2 september 2017
Laat je kind beter presteren door gezond te eten
5 november 2018
Drink je afvalstoffen weg!
17 juli 2016
blog van Krystl: STILTE
17 december 2015
Volg jij VivOnline? Win Viv’s kerstpakket!
5 mei 2014
De multifunctie van kokosolie!
6 maart 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –