Misschien ken je het al: kombucha. Een gefermenteerd drankje gemaakt van o.a. thee en suiker. Dit drankje heeft veel gezondheidsvoordelen, omdat de gezonde stoffen op een bijzondere manier worden geproduceerd. Maar hoe kan een drankje met suiker gezond zijn? Wij leggen je hieronder uit wat kombucha is, hoe het proces in zijn werk gaat en hoe je het eventueel zelf zou kunnen maken.
Wat is kombucha?
Kombucha is een drankje wat afkomstig is uit het verre Oosten. Het werd destijds gebruikt vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Kombucha is een gefermenteerd drankje. Het wordt gemaakt van zwarte of groene thee, water, appelazijn, een kombucha-zwam en suiker. Tijdens het fermentatieproces wordt de gezoete thee omgezet tot een complex van vitaminen, mineralen, enzymen, zuren en gisten. En daar wordt ons lichaam een stukje gezonder van.
Suiker
De kombucha-zwam produceert verschillende stoffen en heeft ook voeding nodig: suiker. Dit suiker verteert de zwam als voeding en zet dit vervolgens om in enzymen, zuren, gisten, vitamine B en vitamine C. Uiteindelijk blijft er maar een kleine hoeveelheid suiker over in de kombucha. Daarnaast wordt er ook 1% alcohol tijdens het proces geproduceerd. De belangrijkste stoffen die hij produceert zijn: probiotica, enzymen, gluceronzuur, vitamine B en vitamine C.
Gezondheidsvoordelen
Kombucha bevat dus allerlei gezonde stoffen. Deze stoffen hebben weer verschillende gezondheidsvoordelen voor ons lichaam.
- Het bevordert je spijsvertering door de enzymen en bacteriën. De bacteriën brengen je darmflora weer is balans.
- Ontgifting van je lichaam door gluceronzuur.
- De antioxidanten verbeteren je immuunsysteem. Zo krijg je een betere afweer tegen ziektemakers.
- Het is goed tegen stress door de enzymen en vitaminen.
- Het bevordert je algehele gezondheid door de gezonde stoffen die het bevat.
Hoe maak je het?
Je kunt kombucha kopen of zelf maken. Zo maak je het zelf:
Wat heb je nodig?
- 1,5 liter water
- 2 zakjes groene of zwarte thee
- 200 gram suiker
- 50 ml appelazijn
- 1 kombucha-zwam
- 1 grote, glazen pot
- Een theedoek
- Een elastiek
- Een trechter met zeef
- Lege glazen flessen met dop
Bereiding
- Breng 1,5 liter water aan de kook
- Voeg daar de suiker en zakjes thee aan toe en laat het 15 minuten trekken
- Verwijder de theezakjes en wacht tot het suiker is opgelost
- Als het water niet warm aanvoelt, schenk je het in de glazen pot
- Doe het appelazijn en de kombucha-zwam erbij
- Maak de theedoek vast met een elastiek op de pot en zet deze neer op een donkere plaats
- Laat de kombucha tussen de 7 en 14 dagen fermenteren
- Na 7 dagen heeft zich een nieuwe zwam gevormd. Proef een beetje en laat het nog even fermenteren als het zoet smaakt
- Leg de nieuwe en oude zwam in een diep bord met een beetje van het drankje
- Zet de trechter met zeef in de glazen flessen, schenk hier de drank doorheen en bewaar ze in de koelkast tot je ze gebruikt
- De extra zwam kun je bewaren in een andere pot met een laagje kombucha om weer nieuwe te maken
- Je kunt hem naar je eigen smaak maken en er smaak aan toevoegen.
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
13 februari 2019
Heb je last van stemmingswisselingen? Dan kan maca je helpen!
6 oktober 2014
Eetdagboek review
2 februari 2018
Schone oren en een beter gehoor, dit is het geheim!
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
13 april 2019
Zondag bakdag: heerlijke suikervrije chocolade taart
26 maart 2014
Een klein flesje sap boordevol vitamines
8 augustus 2019
7 fouten die je waarschijnlijk maakt na het trainen
2 juni 2021
10x eten tegen zonnebrand
3 december 2015
Ontgif je groenten
16 januari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van Kim Kotter
1 september 2018
Boekweit met frambozen en granaatappelpitjes
15 juni 2015
Boerenkool: hip, trendy & healthy
2 januari 2018
Start 2018 met een heerlijke winterdetox!
9 september 2019
Speltwentelteefjes met kaneel en vanille, uit ‘Gezonder met Viv’
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
15 februari 2021
20 natuurlijke manieren om je libido een flinke boost te geven
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
1 oktober 2018
Stop vandaag nog met roken!
17 juli 2015
Minder suiker: 5 tips!
2 juli 2014
Aan het infuus
31 augustus 2016
EEN MEDITERRAAN DIEET: LANG LEVEN IN GOEDE GEZONDHEID
30 oktober 2017
Go with The Glow: Veganized Party Pineapple van Rens Kroes
15 juli 2014
Boekweitwrap zalm & avocado
7 augustus 2016
GEZOND BROODJE VAN VIVIAN EN FREDERIQUE
28 september 2020
10 self-care rituelen die je daadwerkelijk kunt vasthouden
2 december 2016
Kom jij ook naar ons Health Event bij Fletcher??
1 september 2017
Een stralingsarme kinderkamer? 5 tips!
19 juni 2017
Bewegen op je werk!
26 februari 2014
Easy tomaten paprika soep
28 april 2021
Kater? Met het drankje uit dit recept knap je op!
9 maart 2020
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –