Misschien ken je het al: kombucha. Een gefermenteerd drankje gemaakt van o.a. thee en suiker. Dit drankje heeft veel gezondheidsvoordelen, omdat de gezonde stoffen op een bijzondere manier worden geproduceerd. Maar hoe kan een drankje met suiker gezond zijn? Wij leggen je hieronder uit wat kombucha is, hoe het proces in zijn werk gaat en hoe je het eventueel zelf zou kunnen maken.
Wat is kombucha?
Kombucha is een drankje wat afkomstig is uit het verre Oosten. Het werd destijds gebruikt vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Kombucha is een gefermenteerd drankje. Het wordt gemaakt van zwarte of groene thee, water, appelazijn, een kombucha-zwam en suiker. Tijdens het fermentatieproces wordt de gezoete thee omgezet tot een complex van vitaminen, mineralen, enzymen, zuren en gisten. En daar wordt ons lichaam een stukje gezonder van.
Suiker
De kombucha-zwam produceert verschillende stoffen en heeft ook voeding nodig: suiker. Dit suiker verteert de zwam als voeding en zet dit vervolgens om in enzymen, zuren, gisten, vitamine B en vitamine C. Uiteindelijk blijft er maar een kleine hoeveelheid suiker over in de kombucha. Daarnaast wordt er ook 1% alcohol tijdens het proces geproduceerd. De belangrijkste stoffen die hij produceert zijn: probiotica, enzymen, gluceronzuur, vitamine B en vitamine C.
Gezondheidsvoordelen
Kombucha bevat dus allerlei gezonde stoffen. Deze stoffen hebben weer verschillende gezondheidsvoordelen voor ons lichaam.
- Het bevordert je spijsvertering door de enzymen en bacteriën. De bacteriën brengen je darmflora weer is balans.
- Ontgifting van je lichaam door gluceronzuur.
- De antioxidanten verbeteren je immuunsysteem. Zo krijg je een betere afweer tegen ziektemakers.
- Het is goed tegen stress door de enzymen en vitaminen.
- Het bevordert je algehele gezondheid door de gezonde stoffen die het bevat.
Hoe maak je het?
Je kunt kombucha kopen of zelf maken. Zo maak je het zelf:
Wat heb je nodig?
- 1,5 liter water
- 2 zakjes groene of zwarte thee
- 200 gram suiker
- 50 ml appelazijn
- 1 kombucha-zwam
- 1 grote, glazen pot
- Een theedoek
- Een elastiek
- Een trechter met zeef
- Lege glazen flessen met dop
Bereiding
- Breng 1,5 liter water aan de kook
- Voeg daar de suiker en zakjes thee aan toe en laat het 15 minuten trekken
- Verwijder de theezakjes en wacht tot het suiker is opgelost
- Als het water niet warm aanvoelt, schenk je het in de glazen pot
- Doe het appelazijn en de kombucha-zwam erbij
- Maak de theedoek vast met een elastiek op de pot en zet deze neer op een donkere plaats
- Laat de kombucha tussen de 7 en 14 dagen fermenteren
- Na 7 dagen heeft zich een nieuwe zwam gevormd. Proef een beetje en laat het nog even fermenteren als het zoet smaakt
- Leg de nieuwe en oude zwam in een diep bord met een beetje van het drankje
- Zet de trechter met zeef in de glazen flessen, schenk hier de drank doorheen en bewaar ze in de koelkast tot je ze gebruikt
- De extra zwam kun je bewaren in een andere pot met een laagje kombucha om weer nieuwe te maken
- Je kunt hem naar je eigen smaak maken en er smaak aan toevoegen.
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
28 april 2021
Kater? Met het drankje uit dit recept knap je op!
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
27 oktober 2018
Recept voor gezonde chocoladebrownie
7 maart 2017
De verschillende schuilnamen van suiker
30 juni 2018
DE VITAMINEBOM: SPIRULINA
13 juli 2016
NATUURLIJKE GRIP OP JE CYCLUS!
17 december 2015
Strakke benen en billen?
25 januari 2015
Glutenintolerantie
7 juli 2014
Ben ik intolerant voor gluten?
14 februari 2017
Mijn reis SOS tasje
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
16 april 2018
Onze favoriete juice van de maand: Raapsteel Rock
2 februari 2018
Gezond hotspots in Leiden vind je met deze handige lijst
19 december 2016
Inspiratie voor een kerstdiner
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
31 januari 2019
Plantaardige melk: welke is het gezondst?
14 maart 2016
8 tips om je warme bed uit te komen
30 augustus 2017
Stralend slank door balans in je sekshormonen!
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
23 november 2015
6 tips tegen jouw ‘Blue Monday’
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
30 augustus 2015
Spelt & Zomerbietjes Salade
20 maart 2018
6 eyeopeners over gezondheid
22 november 2018
Een nikkelallergie? Wat is dat?
31 maart 2016
Groene tip: tandenpoetsen met bamboe
19 april 2016
REVIEW: Recharge in 7 dagen!
26 juni 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –