Misschien ken je het al: kombucha. Een gefermenteerd drankje gemaakt van o.a. thee en suiker. Dit drankje heeft veel gezondheidsvoordelen, omdat de gezonde stoffen op een bijzondere manier worden geproduceerd. Maar hoe kan een drankje met suiker gezond zijn? Wij leggen je hieronder uit wat kombucha is, hoe het proces in zijn werk gaat en hoe je het eventueel zelf zou kunnen maken.
Wat is kombucha?
Kombucha is een drankje wat afkomstig is uit het verre Oosten. Het werd destijds gebruikt vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Kombucha is een gefermenteerd drankje. Het wordt gemaakt van zwarte of groene thee, water, appelazijn, een kombucha-zwam en suiker. Tijdens het fermentatieproces wordt de gezoete thee omgezet tot een complex van vitaminen, mineralen, enzymen, zuren en gisten. En daar wordt ons lichaam een stukje gezonder van.
Suiker
De kombucha-zwam produceert verschillende stoffen en heeft ook voeding nodig: suiker. Dit suiker verteert de zwam als voeding en zet dit vervolgens om in enzymen, zuren, gisten, vitamine B en vitamine C. Uiteindelijk blijft er maar een kleine hoeveelheid suiker over in de kombucha. Daarnaast wordt er ook 1% alcohol tijdens het proces geproduceerd. De belangrijkste stoffen die hij produceert zijn: probiotica, enzymen, gluceronzuur, vitamine B en vitamine C.
Gezondheidsvoordelen
Kombucha bevat dus allerlei gezonde stoffen. Deze stoffen hebben weer verschillende gezondheidsvoordelen voor ons lichaam.
- Het bevordert je spijsvertering door de enzymen en bacteriën. De bacteriën brengen je darmflora weer is balans.
- Ontgifting van je lichaam door gluceronzuur.
- De antioxidanten verbeteren je immuunsysteem. Zo krijg je een betere afweer tegen ziektemakers.
- Het is goed tegen stress door de enzymen en vitaminen.
- Het bevordert je algehele gezondheid door de gezonde stoffen die het bevat.
Hoe maak je het?
Je kunt kombucha kopen of zelf maken. Zo maak je het zelf:
Wat heb je nodig?
- 1,5 liter water
- 2 zakjes groene of zwarte thee
- 200 gram suiker
- 50 ml appelazijn
- 1 kombucha-zwam
- 1 grote, glazen pot
- Een theedoek
- Een elastiek
- Een trechter met zeef
- Lege glazen flessen met dop
Bereiding
- Breng 1,5 liter water aan de kook
- Voeg daar de suiker en zakjes thee aan toe en laat het 15 minuten trekken
- Verwijder de theezakjes en wacht tot het suiker is opgelost
- Als het water niet warm aanvoelt, schenk je het in de glazen pot
- Doe het appelazijn en de kombucha-zwam erbij
- Maak de theedoek vast met een elastiek op de pot en zet deze neer op een donkere plaats
- Laat de kombucha tussen de 7 en 14 dagen fermenteren
- Na 7 dagen heeft zich een nieuwe zwam gevormd. Proef een beetje en laat het nog even fermenteren als het zoet smaakt
- Leg de nieuwe en oude zwam in een diep bord met een beetje van het drankje
- Zet de trechter met zeef in de glazen flessen, schenk hier de drank doorheen en bewaar ze in de koelkast tot je ze gebruikt
- De extra zwam kun je bewaren in een andere pot met een laagje kombucha om weer nieuwe te maken
- Je kunt hem naar je eigen smaak maken en er smaak aan toevoegen.
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
21 augustus 2018
Lekker ontbijt: appel-kaneel granola
27 november 2017
Gezonde kids traktatie
13 augustus 2019
Dit gebeurt er met je lichaam als je cola drinkt
12 september 2017
Recept: good for the brains food
21 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Ralph Moorman
3 september 2015
Boerenkoolchips
6 juni 2022
Vitamine D staat op nummer 1
15 januari 2018
WINACTIE: Gezond drinken voor je kindjes
21 januari 2016
Get fit with HIIT
19 mei 2016
Kruidige rijst-linzen-wortelmix
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
1 februari 2017
Lekker gezond recept voor de kids: linzen burgers
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
27 februari 2016
Wat kun je doen tegen ‘avondtrek’?
22 december 2015
Beter (w)eten. “Je darmen zijn je tweede brein”
8 oktober 2022
Hormoonproof recept: heerlijke Shakshuka
26 november 2018
Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je te weinig slaapt
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
31 augustus 2019
De relatie tussen Autisme en voeding
12 mei 2017
Let op: glutenvrij niet altijd gezond!
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
8 januari 2019
Wat heeft je schildklier met je mondgezondheid te maken?
9 mei 2015
VivOnline’s Bikini Smoothie Challenge
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
2 september 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –