Misschien ken je het al: kombucha. Een gefermenteerd drankje gemaakt van o.a. thee en suiker. Dit drankje heeft veel gezondheidsvoordelen, omdat de gezonde stoffen op een bijzondere manier worden geproduceerd. Maar hoe kan een drankje met suiker gezond zijn? Wij leggen je hieronder uit wat kombucha is, hoe het proces in zijn werk gaat en hoe je het eventueel zelf zou kunnen maken.
Wat is kombucha?
Kombucha is een drankje wat afkomstig is uit het verre Oosten. Het werd destijds gebruikt vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Kombucha is een gefermenteerd drankje. Het wordt gemaakt van zwarte of groene thee, water, appelazijn, een kombucha-zwam en suiker. Tijdens het fermentatieproces wordt de gezoete thee omgezet tot een complex van vitaminen, mineralen, enzymen, zuren en gisten. En daar wordt ons lichaam een stukje gezonder van.
Suiker
De kombucha-zwam produceert verschillende stoffen en heeft ook voeding nodig: suiker. Dit suiker verteert de zwam als voeding en zet dit vervolgens om in enzymen, zuren, gisten, vitamine B en vitamine C. Uiteindelijk blijft er maar een kleine hoeveelheid suiker over in de kombucha. Daarnaast wordt er ook 1% alcohol tijdens het proces geproduceerd. De belangrijkste stoffen die hij produceert zijn: probiotica, enzymen, gluceronzuur, vitamine B en vitamine C.
Gezondheidsvoordelen
Kombucha bevat dus allerlei gezonde stoffen. Deze stoffen hebben weer verschillende gezondheidsvoordelen voor ons lichaam.
- Het bevordert je spijsvertering door de enzymen en bacteriën. De bacteriën brengen je darmflora weer is balans.
- Ontgifting van je lichaam door gluceronzuur.
- De antioxidanten verbeteren je immuunsysteem. Zo krijg je een betere afweer tegen ziektemakers.
- Het is goed tegen stress door de enzymen en vitaminen.
- Het bevordert je algehele gezondheid door de gezonde stoffen die het bevat.
Hoe maak je het?
Je kunt kombucha kopen of zelf maken. Zo maak je het zelf:
Wat heb je nodig?
- 1,5 liter water
- 2 zakjes groene of zwarte thee
- 200 gram suiker
- 50 ml appelazijn
- 1 kombucha-zwam
- 1 grote, glazen pot
- Een theedoek
- Een elastiek
- Een trechter met zeef
- Lege glazen flessen met dop
Bereiding
- Breng 1,5 liter water aan de kook
- Voeg daar de suiker en zakjes thee aan toe en laat het 15 minuten trekken
- Verwijder de theezakjes en wacht tot het suiker is opgelost
- Als het water niet warm aanvoelt, schenk je het in de glazen pot
- Doe het appelazijn en de kombucha-zwam erbij
- Maak de theedoek vast met een elastiek op de pot en zet deze neer op een donkere plaats
- Laat de kombucha tussen de 7 en 14 dagen fermenteren
- Na 7 dagen heeft zich een nieuwe zwam gevormd. Proef een beetje en laat het nog even fermenteren als het zoet smaakt
- Leg de nieuwe en oude zwam in een diep bord met een beetje van het drankje
- Zet de trechter met zeef in de glazen flessen, schenk hier de drank doorheen en bewaar ze in de koelkast tot je ze gebruikt
- De extra zwam kun je bewaren in een andere pot met een laagje kombucha om weer nieuwe te maken
- Je kunt hem naar je eigen smaak maken en er smaak aan toevoegen.
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
23 maart 2015
Dopper winnen
7 december 2020
3 x gezonde feestdrankjes zonder kerstkilo’s
23 maart 2015
Leestip: Het Body Book van Cameron Diaz
29 september 2022
Vermoeid, of weinig energie voordat je ongesteld wordt? Mijn 9 tips
16 januari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van Kim Kotter
2 september 2018
Dagelijkse lichaamsbeweging is gezond!
9 juni 2014
Touwtje springen is healthyproof!
25 januari 2019
Winterhanden en wintertenen? Check je schildklier!
4 december 2015
WINNEN! Mama’s Toverboek- en Tas; de magie van aromatherapie
12 december 2014
15 foods voor 2015
10 oktober 2019
Chocolade Hazelnoot Mousse, om bij weg te dromen
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
17 november 2016
Welke producten koop je biologisch en welke niet per se?
2 september 2018
Geef je wel of geen borstvoeding? Mijn eigen ervaring!
25 januari 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Hidde de Vries
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
12 december 2021
De leukste cadeaus voor kerst om te geven en om te krijgen
27 oktober 2018
Gluten, wat zijn dat nou eigenlijk?
10 augustus 2018
Wij willen ook testosteron!
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
1 december 2014
Recept: Herfstige salade!
28 december 2016
Bang voor de feestdagen kilo’s?
1 oktober 2018
Pijnvrije zwangerschap? 3 tips
19 augustus 2016
HEERLIJKE VEGAN JAM VAN GEMIXTE BESSEN
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
22 december 2017
Waarom ik 3 glazen water drink na het opstaan
10 juli 2016
Tips voor een simpeler leven
13 februari 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –