Misschien ken je het al: kombucha. Een gefermenteerd drankje gemaakt van o.a. thee en suiker. Dit drankje heeft veel gezondheidsvoordelen, omdat de gezonde stoffen op een bijzondere manier worden geproduceerd. Maar hoe kan een drankje met suiker gezond zijn? Wij leggen je hieronder uit wat kombucha is, hoe het proces in zijn werk gaat en hoe je het eventueel zelf zou kunnen maken.
Wat is kombucha?
Kombucha is een drankje wat afkomstig is uit het verre Oosten. Het werd destijds gebruikt vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Kombucha is een gefermenteerd drankje. Het wordt gemaakt van zwarte of groene thee, water, appelazijn, een kombucha-zwam en suiker. Tijdens het fermentatieproces wordt de gezoete thee omgezet tot een complex van vitaminen, mineralen, enzymen, zuren en gisten. En daar wordt ons lichaam een stukje gezonder van.
Suiker
De kombucha-zwam produceert verschillende stoffen en heeft ook voeding nodig: suiker. Dit suiker verteert de zwam als voeding en zet dit vervolgens om in enzymen, zuren, gisten, vitamine B en vitamine C. Uiteindelijk blijft er maar een kleine hoeveelheid suiker over in de kombucha. Daarnaast wordt er ook 1% alcohol tijdens het proces geproduceerd. De belangrijkste stoffen die hij produceert zijn: probiotica, enzymen, gluceronzuur, vitamine B en vitamine C.
Gezondheidsvoordelen
Kombucha bevat dus allerlei gezonde stoffen. Deze stoffen hebben weer verschillende gezondheidsvoordelen voor ons lichaam.
- Het bevordert je spijsvertering door de enzymen en bacteriën. De bacteriën brengen je darmflora weer is balans.
- Ontgifting van je lichaam door gluceronzuur.
- De antioxidanten verbeteren je immuunsysteem. Zo krijg je een betere afweer tegen ziektemakers.
- Het is goed tegen stress door de enzymen en vitaminen.
- Het bevordert je algehele gezondheid door de gezonde stoffen die het bevat.
Hoe maak je het?
Je kunt kombucha kopen of zelf maken. Zo maak je het zelf:
Wat heb je nodig?
- 1,5 liter water
- 2 zakjes groene of zwarte thee
- 200 gram suiker
- 50 ml appelazijn
- 1 kombucha-zwam
- 1 grote, glazen pot
- Een theedoek
- Een elastiek
- Een trechter met zeef
- Lege glazen flessen met dop
Bereiding
- Breng 1,5 liter water aan de kook
- Voeg daar de suiker en zakjes thee aan toe en laat het 15 minuten trekken
- Verwijder de theezakjes en wacht tot het suiker is opgelost
- Als het water niet warm aanvoelt, schenk je het in de glazen pot
- Doe het appelazijn en de kombucha-zwam erbij
- Maak de theedoek vast met een elastiek op de pot en zet deze neer op een donkere plaats
- Laat de kombucha tussen de 7 en 14 dagen fermenteren
- Na 7 dagen heeft zich een nieuwe zwam gevormd. Proef een beetje en laat het nog even fermenteren als het zoet smaakt
- Leg de nieuwe en oude zwam in een diep bord met een beetje van het drankje
- Zet de trechter met zeef in de glazen flessen, schenk hier de drank doorheen en bewaar ze in de koelkast tot je ze gebruikt
- De extra zwam kun je bewaren in een andere pot met een laagje kombucha om weer nieuwe te maken
- Je kunt hem naar je eigen smaak maken en er smaak aan toevoegen.
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
3 april 2016
Wél eten, toch ontgiften!
30 september 2015
Glutenvrije maand
7 december 2020
3 x gezonde feestdrankjes zonder kerstkilo’s
21 januari 2015
Chips tijdens de afval challenge …
13 april 2020
5 Gezonde manieren om je dag goed te beginnen
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
26 januari 2016
Lekker rechargen met deze super smoothie!
22 september 2015
Beste eitjes
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
20 februari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van foodblogger Pauline
12 juni 2016
Help, ik ben suikerverslaafd!
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
9 september 2019
Speltwentelteefjes met kaneel en vanille, uit ‘Gezonder met Viv’
26 september 2018
Ben jij klaar voor een snel en gezond beauty ontbijtje?
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
11 oktober 2018
8 tips om je kinderen gezonder te laten eten
15 juni 2015
Boerenkool: hip, trendy & healthy
30 april 2014
ONE event!
29 mei 2014
Nieuwe sport trend: HipNthigh
12 september 2017
9 handige tips om te weten als je vegetariër wilt worden!
2 december 2020
Recept: De lekkerste en gezondste vegan chocoladereep
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
21 oktober 2018
Meer bewegen? 8 tips
27 februari 2017
Eet jij volgens De Schijf van Vijf?
10 juli 2016
Zomer: het beste moment voor groene smoothies!
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
13 augustus 2015
Homemade Hummus
25 januari 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –