Ben je van plan om vegetariër te worden? Dan doe je het milieu en je lichaam daar een groot plezier mee. Een plantaardig dieet is voor meerdere redenen goed voor je gezondheid. Je krijgt minder risico om diabetes, lagere bloeddruk, lagere cholesterol en je hebt minder kans op darm, borst, prostaat en andere soorten kanker.
Desondanks kan de overgang toch lastig zijn. Welke producten kies je? En welke producten kan je beter wel en niet eten? Deze 9 tips helpen je alvast op weg.
1. Ga niet van de ene op de andere dag vegetarisch
De overgang van vlees naar geen vlees is een stuk makkelijk als je het rustig aan doet. Bouw het rustig af. Probeer een maaltijdplan te maken met één vegetarische maaltijd per dag. Vervolgens bouw je dit op naar een hele week vegetarisch eten. De eerste week is altijd het lastigst. Zorg dat je alternatieve in huis haalt voor de cravings.
2. Zorg voor genoeg ijzer
Zorg voor genoeg ijzerGenoeg ijzer binnen krijgen is een stuk moeilijker voor een vegetariër. Het meeste ijzer is namelijk te vinden in vlees. Gelukkig is het ook te vinden in veel plantaardige producten zoals donkere bladgroenten, eieren, zonnebloempitten, pompoenpitten, maar ook in veel volkoren producten. Daarnaast kan het ook helpen om te koken met gietijzeren pannen. Om je lichaam te helpen ijzer op te nemen kan het goed zijn vitamine C toe te voegen.
3. Vergeet ook niet omega-3s
Als je geen vlees en vis meer eet kan het zijn dat je omega-3 vetzuren te kort komt. Deze zijn belangrijk voor de gezondheid van het hart. Goede alternatieven zijn gebroken lijnzaad, chiazaad, walnoten, koolzaadolie, hennep, gefermenteerde soja en zeewier. Probeer hier wel in te variëren voor een betere opname.
4. Sla junk food over
Een vegetarisch dieet is gezond, maar als je je alleen richt op junk food schiet het niet echt op. Drankjes met veel suiker, sappen, wit brood, rijst, pasta, aardappelen en zoetigheid zijn niet de beste voedingsmiddelen. Deze geven een boost aan je bloedsuikerspiegel, wat uiteindelijk de kans op diabetes verhoogt. Probeer je te richten op gesneden haver, bruine rijst, volkoren, bessen en spelt.
5. Maak je geen zorgen over proteïne
Proteïne zit namelijk van nature al in veel plantaardige producten. Denk aan linzen, bonen, eieren, zaden, noten, soja producten (o.a. edamame en tofu), quinoa, broccoli, haver en granen.
6. Experimenteer met verschillende keukens
Probeer te experimenten zodat je niet verveeld raakt. Er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt. Door te experimenteren blijft het uitdagend en interessant. Daarnaast leer je ook nog eens verschillende combinaties en keukens kennen.
7. Eet niet te veel nepvlees
In de supermarkten zijn vaak genoeg alternatieven op vlees te vinden, zoals vegetarische burgers en nep spek. Dat het te koop is betekent helaas niet dat ze ook allemaal voedzaam zijn. Vaak zijn ze zwaar bewerkt en zitten ze vol met conserveringsmiddelen. Ga voor de producten waar 5 ingrediënten of minder inzitten of waar de meeste ingrediënten ook voedsel is en geen chemicaliën.
8. Ga voor gefermenteerde soja
Soja hoeft niet zo slecht te zijn als mensen beweren. Soja is namelijk van nature mager, laag in verzadigde vetten en hoog in verzadigde vetten, die goed zijn voor het hart. Kies wel voor gefermenteerde soja zoals miso en tempé.
9. Stel vragen
Een vegetarisch dieet is voor iedereen anders. Het is belangrijk dat het dieet past bij de behoeften van jouw lichaam. Dat kan voor iedereen verschillen. Heb je vragen? Stel ze dan gerust aan je huisarts of aan andere betrouwbare bronnen.
Ga een keer met een vriend of vriendin een dag of avondje gerechten uitproberen of geef een vegetarisch etentje. Lekker kokkerellen hoort er wel een beetje bij. Veel succes!
Tekst: Emma Bering voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
12 december 2017
Ik word zo depri van die dips…
22 oktober 2018
Tips voor een gezonde broodtrommel
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
12 november 2018
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
3 september 2015
Boerenkoolchips
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
25 november 2018
Wat is L-Glutamine?
20 januari 2016
Geslaagd! Vivian Reijs volgde de opleiding Kind & voeding!
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
2 september 2016
INSPIRATIE VOOR EEN DAG ZONDER VLEES: CHILI SIN CARNE
13 juli 2018
Homemade chocolade, easy does it!
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
28 april 2016
Hoe genees je op een natuurlijke manier?
8 september 2018
Elke dag hetzelfde ontbijt?
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
27 november 2017
Gezonde kids traktatie
26 april 2016
8 onverwachte voordelen van gelukkig zijn
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
20 oktober 2015
Glutenvrije & raw chocoladetaart
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
2 september 2017
Snel ontbijtje voor morgenochtend?
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
20 juni 2015
Lazy Sushi
14 december 2015
Rhodiola. Een kruid met bijzondere werking op je hormonen.
15 februari 2017
FRIET
31 maart 2016
Groene tip: tandenpoetsen met bamboe
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
11 april 2019
Stress? Vermijd dan deze voedingsmiddelen
27 september 2017
Viv’s health Q&A: Maaike Dorsteen van Furrow.nl
17 maart 2017
Mijn favoriete afspeellijst tijdens een work-out
31 oktober 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –