Ben je van plan om vegetariër te worden? Dan doe je het milieu en je lichaam daar een groot plezier mee. Een plantaardig dieet is voor meerdere redenen goed voor je gezondheid. Je krijgt minder risico om diabetes, lagere bloeddruk, lagere cholesterol en je hebt minder kans op darm, borst, prostaat en andere soorten kanker.
Desondanks kan de overgang toch lastig zijn. Welke producten kies je? En welke producten kan je beter wel en niet eten? Deze 9 tips helpen je alvast op weg.
1. Ga niet van de ene op de andere dag vegetarisch
De overgang van vlees naar geen vlees is een stuk makkelijk als je het rustig aan doet. Bouw het rustig af. Probeer een maaltijdplan te maken met één vegetarische maaltijd per dag. Vervolgens bouw je dit op naar een hele week vegetarisch eten. De eerste week is altijd het lastigst. Zorg dat je alternatieve in huis haalt voor de cravings.
2. Zorg voor genoeg ijzer
Zorg voor genoeg ijzerGenoeg ijzer binnen krijgen is een stuk moeilijker voor een vegetariër. Het meeste ijzer is namelijk te vinden in vlees. Gelukkig is het ook te vinden in veel plantaardige producten zoals donkere bladgroenten, eieren, zonnebloempitten, pompoenpitten, maar ook in veel volkoren producten. Daarnaast kan het ook helpen om te koken met gietijzeren pannen. Om je lichaam te helpen ijzer op te nemen kan het goed zijn vitamine C toe te voegen.
3. Vergeet ook niet omega-3s
Als je geen vlees en vis meer eet kan het zijn dat je omega-3 vetzuren te kort komt. Deze zijn belangrijk voor de gezondheid van het hart. Goede alternatieven zijn gebroken lijnzaad, chiazaad, walnoten, koolzaadolie, hennep, gefermenteerde soja en zeewier. Probeer hier wel in te variëren voor een betere opname.
4. Sla junk food over
Een vegetarisch dieet is gezond, maar als je je alleen richt op junk food schiet het niet echt op. Drankjes met veel suiker, sappen, wit brood, rijst, pasta, aardappelen en zoetigheid zijn niet de beste voedingsmiddelen. Deze geven een boost aan je bloedsuikerspiegel, wat uiteindelijk de kans op diabetes verhoogt. Probeer je te richten op gesneden haver, bruine rijst, volkoren, bessen en spelt.
5. Maak je geen zorgen over proteïne
Proteïne zit namelijk van nature al in veel plantaardige producten. Denk aan linzen, bonen, eieren, zaden, noten, soja producten (o.a. edamame en tofu), quinoa, broccoli, haver en granen.
6. Experimenteer met verschillende keukens
Probeer te experimenten zodat je niet verveeld raakt. Er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt. Door te experimenteren blijft het uitdagend en interessant. Daarnaast leer je ook nog eens verschillende combinaties en keukens kennen.
7. Eet niet te veel nepvlees
In de supermarkten zijn vaak genoeg alternatieven op vlees te vinden, zoals vegetarische burgers en nep spek. Dat het te koop is betekent helaas niet dat ze ook allemaal voedzaam zijn. Vaak zijn ze zwaar bewerkt en zitten ze vol met conserveringsmiddelen. Ga voor de producten waar 5 ingrediënten of minder inzitten of waar de meeste ingrediënten ook voedsel is en geen chemicaliën.
8. Ga voor gefermenteerde soja
Soja hoeft niet zo slecht te zijn als mensen beweren. Soja is namelijk van nature mager, laag in verzadigde vetten en hoog in verzadigde vetten, die goed zijn voor het hart. Kies wel voor gefermenteerde soja zoals miso en tempé.
9. Stel vragen
Een vegetarisch dieet is voor iedereen anders. Het is belangrijk dat het dieet past bij de behoeften van jouw lichaam. Dat kan voor iedereen verschillen. Heb je vragen? Stel ze dan gerust aan je huisarts of aan andere betrouwbare bronnen.
Ga een keer met een vriend of vriendin een dag of avondje gerechten uitproberen of geef een vegetarisch etentje. Lekker kokkerellen hoort er wel een beetje bij. Veel succes!
Tekst: Emma Bering voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
15 maart 2019
Eet jij genoeg eiwitten? Wij helpen je!
11 januari 2018
Kip-kokoscurry met courgette en bruine rijst
12 januari 2020
Liposomale Vitamine C helpt je bij griep (ook preventief)
11 maart 2016
Viv Eet Mee #10 Chocoladepasta
19 september 2019
Geef je standaard koffietje een twist met deze tips
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
16 februari 2016
Net zoals de sterren naar de cupping dokter?
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
24 mei 2018
Vegan hotspots in Como (Italië)
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
19 september 2014
Nagerecht: Noten chocoladetaart
22 december 2017
5 redenen waarom jij ook zou moeten overstappen op hennep!
19 september 2017
DE KOELKAST, WAT BEWAAR JE ER NIET IN? DEZE 13 PRODUCTEN!
7 oktober 2018
Blijf lekker bewegen in de herfst!
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
20 oktober 2017
De lekkerste vegan hotspots in Londen
16 januari 2016
Pita’s voor het hele gezin uit ‘Easy Peasy Family’!
19 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES VAN LONNEKE ENGEL
7 september 2018
Hoe gelukkig ben jij?
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
30 november 2020
Sint is in het land! Tijd voor gezonde en glutenvrije pepernoten
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
14 februari 2017
Mijn reis SOS tasje
27 september 2017
Viv’s health Q&A: Maaike Dorsteen van Furrow.nl
8 oktober 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –