Ben je van plan om vegetariër te worden? Dan doe je het milieu en je lichaam daar een groot plezier mee. Een plantaardig dieet is voor meerdere redenen goed voor je gezondheid. Je krijgt minder risico om diabetes, lagere bloeddruk, lagere cholesterol en je hebt minder kans op darm, borst, prostaat en andere soorten kanker.
Desondanks kan de overgang toch lastig zijn. Welke producten kies je? En welke producten kan je beter wel en niet eten? Deze 9 tips helpen je alvast op weg.
1. Ga niet van de ene op de andere dag vegetarisch
De overgang van vlees naar geen vlees is een stuk makkelijk als je het rustig aan doet. Bouw het rustig af. Probeer een maaltijdplan te maken met één vegetarische maaltijd per dag. Vervolgens bouw je dit op naar een hele week vegetarisch eten. De eerste week is altijd het lastigst. Zorg dat je alternatieve in huis haalt voor de cravings.
2. Zorg voor genoeg ijzer
Zorg voor genoeg ijzerGenoeg ijzer binnen krijgen is een stuk moeilijker voor een vegetariër. Het meeste ijzer is namelijk te vinden in vlees. Gelukkig is het ook te vinden in veel plantaardige producten zoals donkere bladgroenten, eieren, zonnebloempitten, pompoenpitten, maar ook in veel volkoren producten. Daarnaast kan het ook helpen om te koken met gietijzeren pannen. Om je lichaam te helpen ijzer op te nemen kan het goed zijn vitamine C toe te voegen.
3. Vergeet ook niet omega-3s
Als je geen vlees en vis meer eet kan het zijn dat je omega-3 vetzuren te kort komt. Deze zijn belangrijk voor de gezondheid van het hart. Goede alternatieven zijn gebroken lijnzaad, chiazaad, walnoten, koolzaadolie, hennep, gefermenteerde soja en zeewier. Probeer hier wel in te variëren voor een betere opname.
4. Sla junk food over
Een vegetarisch dieet is gezond, maar als je je alleen richt op junk food schiet het niet echt op. Drankjes met veel suiker, sappen, wit brood, rijst, pasta, aardappelen en zoetigheid zijn niet de beste voedingsmiddelen. Deze geven een boost aan je bloedsuikerspiegel, wat uiteindelijk de kans op diabetes verhoogt. Probeer je te richten op gesneden haver, bruine rijst, volkoren, bessen en spelt.
5. Maak je geen zorgen over proteïne
Proteïne zit namelijk van nature al in veel plantaardige producten. Denk aan linzen, bonen, eieren, zaden, noten, soja producten (o.a. edamame en tofu), quinoa, broccoli, haver en granen.
6. Experimenteer met verschillende keukens
Probeer te experimenten zodat je niet verveeld raakt. Er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt. Door te experimenteren blijft het uitdagend en interessant. Daarnaast leer je ook nog eens verschillende combinaties en keukens kennen.
7. Eet niet te veel nepvlees
In de supermarkten zijn vaak genoeg alternatieven op vlees te vinden, zoals vegetarische burgers en nep spek. Dat het te koop is betekent helaas niet dat ze ook allemaal voedzaam zijn. Vaak zijn ze zwaar bewerkt en zitten ze vol met conserveringsmiddelen. Ga voor de producten waar 5 ingrediënten of minder inzitten of waar de meeste ingrediënten ook voedsel is en geen chemicaliën.
8. Ga voor gefermenteerde soja
Soja hoeft niet zo slecht te zijn als mensen beweren. Soja is namelijk van nature mager, laag in verzadigde vetten en hoog in verzadigde vetten, die goed zijn voor het hart. Kies wel voor gefermenteerde soja zoals miso en tempé.
9. Stel vragen
Een vegetarisch dieet is voor iedereen anders. Het is belangrijk dat het dieet past bij de behoeften van jouw lichaam. Dat kan voor iedereen verschillen. Heb je vragen? Stel ze dan gerust aan je huisarts of aan andere betrouwbare bronnen.
Ga een keer met een vriend of vriendin een dag of avondje gerechten uitproberen of geef een vegetarisch etentje. Lekker kokkerellen hoort er wel een beetje bij. Veel succes!
Tekst: Emma Bering voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
16 april 2018
Onze favoriete juice van de maand: Raapsteel Rock
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
9 februari 2017
Gezonde tussendoortjes
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
25 oktober 2017
Dit zijn de 50 de meest gezonde producten die er bestaan
18 juli 2016
VIV’S Q&A: NIENKE & MADELON VAN GLOWMAGAZINE
15 november 2016
Ontbijten uit een bowl: Good morning bowl
21 januari 2023
6 tips voor een gezonde menstruatie cyclus
19 mei 2018
6 beauty geheimen van Meghan Markle
26 maart 2014
Een klein flesje sap boordevol vitamines
28 oktober 2014
Eetdagboek review
31 oktober 2015
Mmm! Lekker en gezond griezelen!
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
20 november 2014
Healthy soepje met Gareth Evans
15 juni 2019
Gezond aankomen: dat doe je op deze fijne manier
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
27 september 2018
Testimonial: Brenda over haar persoonlijk consult van Viv!
23 juli 2019
10 producten die ongezonder zijn dan ze lijken
16 januari 2019
Waarom is kokos zo gezond?
13 maart 2017
Health Q&A: De health gewoontes van Renée Vervoorn
1 oktober 2018
Stop vandaag nog met roken!
10 september 2016
DE SELFMADE SPORTCOACH: HOE KRIJG IK MEZELF DE GYM IN?
4 juli 2014
Glutenvrije hotspots in Tilburg
2 juli 2014
Sporten met ‘soapie’ Aysen Baydar
27 juli 2014
Chocolade love smoothie
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
8 juli 2016
Carobe bonbonnetjes
19 juni 2014
Chocolade-kokostaart
14 oktober 2017
5 tips tegen een slechte adem, meteen toe te passen!
11 april 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –