Ben je van plan om vegetariër te worden? Dan doe je het milieu en je lichaam daar een groot plezier mee. Een plantaardig dieet is voor meerdere redenen goed voor je gezondheid. Je krijgt minder risico om diabetes, lagere bloeddruk, lagere cholesterol en je hebt minder kans op darm, borst, prostaat en andere soorten kanker.
Desondanks kan de overgang toch lastig zijn. Welke producten kies je? En welke producten kan je beter wel en niet eten? Deze 9 tips helpen je alvast op weg.
1. Ga niet van de ene op de andere dag vegetarisch
De overgang van vlees naar geen vlees is een stuk makkelijk als je het rustig aan doet. Bouw het rustig af. Probeer een maaltijdplan te maken met één vegetarische maaltijd per dag. Vervolgens bouw je dit op naar een hele week vegetarisch eten. De eerste week is altijd het lastigst. Zorg dat je alternatieve in huis haalt voor de cravings.
2. Zorg voor genoeg ijzer
Zorg voor genoeg ijzerGenoeg ijzer binnen krijgen is een stuk moeilijker voor een vegetariër. Het meeste ijzer is namelijk te vinden in vlees. Gelukkig is het ook te vinden in veel plantaardige producten zoals donkere bladgroenten, eieren, zonnebloempitten, pompoenpitten, maar ook in veel volkoren producten. Daarnaast kan het ook helpen om te koken met gietijzeren pannen. Om je lichaam te helpen ijzer op te nemen kan het goed zijn vitamine C toe te voegen.
3. Vergeet ook niet omega-3s
Als je geen vlees en vis meer eet kan het zijn dat je omega-3 vetzuren te kort komt. Deze zijn belangrijk voor de gezondheid van het hart. Goede alternatieven zijn gebroken lijnzaad, chiazaad, walnoten, koolzaadolie, hennep, gefermenteerde soja en zeewier. Probeer hier wel in te variëren voor een betere opname.
4. Sla junk food over
Een vegetarisch dieet is gezond, maar als je je alleen richt op junk food schiet het niet echt op. Drankjes met veel suiker, sappen, wit brood, rijst, pasta, aardappelen en zoetigheid zijn niet de beste voedingsmiddelen. Deze geven een boost aan je bloedsuikerspiegel, wat uiteindelijk de kans op diabetes verhoogt. Probeer je te richten op gesneden haver, bruine rijst, volkoren, bessen en spelt.
5. Maak je geen zorgen over proteïne
Proteïne zit namelijk van nature al in veel plantaardige producten. Denk aan linzen, bonen, eieren, zaden, noten, soja producten (o.a. edamame en tofu), quinoa, broccoli, haver en granen.
6. Experimenteer met verschillende keukens
Probeer te experimenten zodat je niet verveeld raakt. Er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt. Door te experimenteren blijft het uitdagend en interessant. Daarnaast leer je ook nog eens verschillende combinaties en keukens kennen.
7. Eet niet te veel nepvlees
In de supermarkten zijn vaak genoeg alternatieven op vlees te vinden, zoals vegetarische burgers en nep spek. Dat het te koop is betekent helaas niet dat ze ook allemaal voedzaam zijn. Vaak zijn ze zwaar bewerkt en zitten ze vol met conserveringsmiddelen. Ga voor de producten waar 5 ingrediënten of minder inzitten of waar de meeste ingrediënten ook voedsel is en geen chemicaliën.
8. Ga voor gefermenteerde soja
Soja hoeft niet zo slecht te zijn als mensen beweren. Soja is namelijk van nature mager, laag in verzadigde vetten en hoog in verzadigde vetten, die goed zijn voor het hart. Kies wel voor gefermenteerde soja zoals miso en tempé.
9. Stel vragen
Een vegetarisch dieet is voor iedereen anders. Het is belangrijk dat het dieet past bij de behoeften van jouw lichaam. Dat kan voor iedereen verschillen. Heb je vragen? Stel ze dan gerust aan je huisarts of aan andere betrouwbare bronnen.
Ga een keer met een vriend of vriendin een dag of avondje gerechten uitproberen of geef een vegetarisch etentje. Lekker kokkerellen hoort er wel een beetje bij. Veel succes!
Tekst: Emma Bering voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
28 september 2018
Een feestje? Met deze tips hou je het gezond!
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
14 december 2021
8 geweldige dingen die gebeuren als je aan yoga doet
8 september 2017
Scheiden is geen kinderspel: hoe zet je het kind centraal?
1 januari 2018
Ik ga jou helpen Gezonder, Blijer en Slanker te worden
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
7 september 2018
Hoe gelukkig ben jij?
17 maart 2020
Het allerlekkerste bananenbrood
13 november 2015
Vivians Rijstadvies
2 november 2018
Spirulina voor een betere gezondheid
22 mei 2015
Smaak en kleuren
20 november 2015
Bewust smullen: Gluten-, lactose-, en suikervrije kruidnootjes!
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
13 oktober 2022
Deze plantaardige producten bevatten veel eiwitten
13 januari 2021
Hoe een gezonde bloedsuikerspiegel je helpt met afvallen
28 februari 2019
tips voor een gezond carnaval
10 september 2016
DE SELFMADE SPORTCOACH: HOE KRIJG IK MEZELF DE GYM IN?
24 augustus 2018
Moe: 8 tips om op te laden
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
1 juli 2016
VEGAN OREO!
25 januari 2019
Winterhanden en wintertenen? Check je schildklier!
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
6 november 2014
Tijd besparen in de keuken
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
8 september 2018
Kruiden geven je gezondheid een boost!
14 oktober 2018
Maken noten je dik?
14 december 2018
Cadeautip: Keramische pannenset
18 januari 2020
Wait what, kan Maca je seksdrive vergroten?
19 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES VAN LONNEKE ENGEL
9 september 2018
Allergie of intolerantie: wat is het verschil?
10 september 2018
Dit is waarom CBD olie zo goed voor je is!
4 december 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –